Två polisfordon på gata på kvällen.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Polisen bekräftar: Gripne mannen från Uzbekistan

Eliasson: Misstankarna stärks vartefter utredningen fortskrider
1:09 min

Polisen bekräftar under en presskonferens att den misstänkte gärningsmannen är en 39-årig man från Uzbekistan. Mannen greps i går kväll och har under natten anhållits. Enligt rikspolischefen Dan Eliasson har misstankarna stärkts.

– Han är alltså anhållen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord. Det är den högre misstankegraden, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

Uppgifterna om att den gripne mannen kommer från Uzbekistan bekräftas av rikspolischefen Dan Eliasson på en presskonferens på lördagseftermiddagen. 

– Misstankarna stärks varefter utredningen fortskrider.

Eliasson bekräftar även att man har påträffat en anordning i bilen.

– Det pågår en teknisk undersökning så vi kan inte gå in exakt på vad det är.

Säpochefen Anders Thornberg säger att den gripne mannen inte förekommer inte i några aktuella ärenden hos Säpo. Däremot finns underrättelser från i fjol.

– Det handlar om enstaka uppgifter som säkerhetspolisens har fått under förra året. De uppgifterna som vi fick av personen var i form av underrättelse. Säkerhetspolisen följde upp det här underrättelserna och arbetade med uppgifterna, men uppgifterna gick inte att belägga, säger Thornberg.

SVT Nyheter gick i går kväll ut med uppgifter om att ytterligare en man gripits i Stockholmsförorten Hjulsta, som kan ha kopplingar till den anhållne mannen.

Detta är dock ingenting som Polisen vill kommentera, med hänvisning till att det skulle kunna skada det pågående utredningsarbetet.

Inte heller på Åklagarmyndigheten känner man till något ytterligare gripande i samband med det misstänkta terrordådet, säger Karin Rosander.

– Det är inget jag känner till. Det finns en person anhållen. Polisen griper personer, åklagare fattar beslut om anhållande. Det finns ett beslut om anhållande.

Fyra personer dödades och 15 skadades i samband med det misstänkta terrordådet på Drottninggatan. Nu har sex av de skadade fått lämna sjukhus, uppger Johan Bratt, chefläkare på Stockholms läns landsting.

– Vi har kvar nio skadade på våra akutsjukhus i länet. Det är åtta vuxna och ett barn.

Hur är skadeläget?

– Jag vill inte gå in på detaljer, utan kan bara konstatera att de är skadade, säger Johan Bratt, chefläkare på Stockholms läns landsting. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".