Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin anländer till brottsplatsen för att lägga ned blommor.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin anländer till brottsplatsen för att lägga ned blommor. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politiker över blocken enas efter attacken

P1
Sänds kl. 20.10 - 21.00

Politiker över båda blocken enas och fördömer våldet efter fredagens lastbilsattack på Drottninggatan i Stockholm. "Ett helt land är samlat, i sorg, vrede och beslutsamhet", skriver statsministern i ett uttalande.

Statsminister Stefan Löfven hade planerat att åka till Socialdemokraternas kongress i Göteborg, men ändrade sina planer efter att fredagens dåd blev känt. "Ni ska veta att hela Sverige är med er", skriver han i uttalandet och riktar sig till alla som på ett eller annat sätt drabbats av vad han kallar en "fruktansvärd attack".

Även moderatledaren Anna Kinberg Batra och SD-ledaren Jimmie Åkesson använder sig av samma formuleringar. Kinberg Batra lägger också in en brasklapp om att inte börja spekulera kring det inträffade.

De båda miljöpartistiska språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin sa under en pressträff igår att de tänker på drabbade, anhöriga och alla som arbetar med olika insatser. Fridolin beskrev för TT att det första han tänkte var "inte här, inte nu". I känslan fanns också beslutsamhet och ilska.

– Det är precis den beslutsamhet som har sköljt över den här staden de senaste timmarna, sa Fridolin.

Samma beslutsamhet vittnar Annie Lööf (C) om. 

Vissa av partiledarna lyfter också ljusglimtar. 

Ebba Busch Thor (KD) passar på att lyfta Löfvens insats efter attacken. 

Relaterat

Mer om Terrordådet på Drottninggatan 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".