Sergels torg.
1 av 5
Sergels torg. Foto: ODD ANDERSEN
Blommorna vid minnesplatsen för attentatet på Drottninggatan monterades på söndagsmorgonen ner och läggs i stället i trappan ner mot Sergels Torg.
2 av 5
Blommorna vid minnesplatsen för attentatet på Drottninggatan monterades på söndagsmorgonen ner och läggs i stället i trappan ner mot Sergels Torg Foto: TT
Kärleksmanifestation Sergels torg
3 av 5
Kärleksmanifestation Sergels torg Foto: Facebook
Kärleksmanifestation Sergels torg.
4 av 5
Kärleksmanifestation Sergels torg. Foto: TT
Sergels torg, kärleksmanifestation efter dådet på Drottninggatan.
5 av 5
Foto: Kristian Åström/Sveriges Radio

Kärleksmanifestation på Sergels torg - Stockholm står enat

Damon Rasti: Vill fortsätta visa öppenhen
2:20 min

Nu sluter Sverige upp efter det misstänkta terrordådet. Under söndagen väntas tusentals stockholmare samlas på Sergels torg för att lyssna på tal och musik och för att delta i en tyst minut.

Klockan 14 på söndagen anordnas en manifestation för kärlek och omtanke på Sergels torg — bara ett stenkast från attentatsplatsen på Drottninggatan.

– Jag tror att det är bra för själen att komma ut dit och reflektera över det som har hänt. En manifestation räddar inte allting, men det visar ändå på hopp och får människor att må lite bättre, säger arrangören Damon Rasti.

– Tanken är att vi ska stå enade tillsammans, stockholmare och svenskar och att vi ska sprida en glimt av ljus i allt mörker.

Under manifestationen hålls tal och artister som Sarah Dawn Finer och Miriam Bryant har gett klartecken att uppträda. Dessutom samlas deltagarna i en tyst minut klockan 14.53, samma tidpunkt som attacken skedde i fredags. Sammankomsten direktsänds av SVT.

Damon Rasti är noga med att poängtera att manifestationen är helt opolitisk och ber deltagarna att ta med sig ljus och att lämna politiska plakat hemma.

Hittills har över 26 000 människor anmält sitt intresse på evenemangets Facebook-sida.

– När det väntas en sådan stor folksamling står vi givetvis i tät dialog med polisen, Vi ska se till att vi är så väl förberedda som möjligt ur säkerhetssynpunkt, sade Rasti i går till Dagens Nyheter.

Mer om Terrordådet på Drottninggatan 2017

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".