an Evensson, Regional kommenderingschef Stockholm, Jonas Hysing, Nationell kommenderingschef och Johan Olsson, Biträdande kommenderingschef, Säkerhetspolisen under polismyndighetens presskonferens i polishuset på Kungsholmen.
Foto: Maja Suslin/TT
Attentatet i Stockholm

Ytterligare misstänkt gärningsman anhållen

Sökte uppehållstillstånd – fick avslag
0:32 min

Under söndagen anhölls en andra person efter det misstänkta terrordådet i Stockholm i fredags. Samtidigt stärktes också misstankarna mot den tidigare anhållne 39-åringen.

De fyra dödsoffren identifierades också under söndagen. Det var två svenskar, en vuxen och ett barn, en belgisk kvinna och en brittisk man.

Enligt Stockholms läns landsting vårdas nio personer fortfarande på sjukhus. Två av dem är allvarligt skadade och vårdas på intensivvårdsavdelning.

Den andre misstänkte gärningsmannen anhölls 8.45 på söndagsmorgonen och är skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord, enligt uppgifter från Åklagarmyndigheten. 

Advokat Johan Åkermark har utsetts till den misstänktes försvarare, men har ännu inte träffat sin klient och känner inte till dennes inställning till anklagelserna. 

– Jag sitter just nu och väntar på att polisen ska ringa angående förhöret. Det har inte bokats något förhör än, säger Johan Åkermark till Ekot.

När polisen höll presskonferens klockan 12.30 på söndagen avstod man från att kommentera uppgifterna om en andra misstänkt gärningsman, men meddelade att man frihetsberövat "knappt fem" personer.

Under presskonferensen framkom även att den sedan tidigare anhållne 39-åringen har ett beslut om utvisning till Uzbekistan sedan december 2016. 39-åringen sitter just nu gripen på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott genom mord och hade enligt polisen undvikt utvisning genom att avvika från den adress där han var skriven. Den 24 februari efterlystes mannen på grund av utvisningsbeslutet.

– Utifrån de fakta vi har nu följde det inte med några uppgifter från Migrationsverket eller Säkerhetspolisen. Det fanns ingen speciell flaggning för det här ärendet, sade Jan Evensson, Regional kommenderingschef Stockholm angående mannens utvisningsbeslut.

Polisen bekräftade även att man genomfört ett antal husrannsakningar, hållit över 500 förhör och samlat in ett 40-tal digitala bevis, främst filmer.

Säkerhetspolisen bekräftar för TT att den terrormisstänkte 39-åringen sökte asyl i Sverige.

– Vi har inte varit inblandade i den här personens asylprocess, säger Simon Bynert, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

Då har han alltså sökt asyl men ni har inte varit inblandade i det?

– Precis, säger Bynert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".