Polisens avspärrningar kring Åhlens på Drottninggatan i Stockholm
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Expert: Lyhördhet viktigt efter fredagens lastbilsattack

Beteendevetare: En otroligt bra insats är att samlas på morgonen och prata om vad som hänt
3:55 min

I dag är första arbetsdagen för många efter lastbilsattacken i Stockholm i fredags.

Samla personalen, låt alla prata om det som hänt och var uppmärksam på vem som kan behöva extra stöd. Det är expertens råd inför att många nu ska jobba igen, efter fredagens dåd i Stockholm.

I dag ska många gå till jobbet igen. En vardag ska ta vid efter fredagens dåd, samtidigt som människor kanske bär på starka känslor - sorg, oro, ilska, hopplöshet.

Rådet till chefer är att börja dagen med att samla personalen.

– Det är så stor händelse och man vet inte vad människor har varit med om. En otroligt bra insats är att samlas på morgonen och prata om vad som hänt. Hur tänker man? Hur har man blivit berörd?

– Bara den enkla insatsen tryggar folk. Människor känner sig respekterade och sedda och får lättare att hantera det hela, säger Per Larsson, beteendevetare och expert på krisstöd hos Previa, som arbetar med företagshälsovård.

Att just erbjuda hjälp är generellt bra eftersom det i regel innebär att människors egen kapacitet att hantera en situation ökar, bara genom att få den uppmärksamheten och respekten, fortsätter Larsson.

– Får man inte det, då kan det bli en nedåtgående spiral där man inte känner sig sedd och lidandet får grepp om en.

På en arbetsplats där några personer berörs direkt av en katastrof är det inte ovanligt att de som inte är direkt berörda reagerar hårdare, enligt Larsson.

Det förklarar man bland annat med att om du är utsatt för ett direkt hot är hjärnan inne i ett överlevnadsläge, och tvingas hantera situationen.

– Men för den som inte får chansen att agera blir det mer gränslöst. Fantasin och katastroftankarna får fritt spelrum.

Skuldkänslor kan lättare poppa upp, som: Varför klarade jag mig?

– Alla människor måste fångas upp, annars kan konsekvenserna bli ödesdigra för individen, säger Per Larsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".