Många undantag i Europeisk tullaktion

Det blir många undantag när EU nu slår tillbaka mot USA:s kraftigt höjda tullar på stål. Detta för att inte riskera att skada europeiska företag.
På tisdagen blev listan över EU:s motaktion mot dom amerikanska ståltullarna klar. Flera svenska företag har riskerat att råka illa ut när EU nu vill höja tullarna för en rad amerikanska varor som exporteras till EU-länderna. Den svenska regeringen anser sig nu ha räddat svenska företag från att drabbas av EU:s hämnd mot USA och handelsministerns statsekreterare Lotta Fogde är nöjd. - Syftet är ju att amerikanska intressen ska lida skada. Problemet är att det är oerhört svårt att göra det utan att skjuta sig i foten samtidigt. Och att inte skjuta sig i foten innebär i det här fallet att fyra produkter som riskerat att hamna på listan inte kommer med. Motorcyklar och juice berörs inte Det gäller amerikanska motorcyklar av märket Harley Davidson, det gäller apelsinjuice som sluttillverkas i Sverige, det handlar också om ett företag i Motala som importerar amerikanska motorbåtar och det gäller gräsklippare som svenska Huskvarna importerar. Inga svenska jobb hotas I och med att dom här produkterna inte är med på den lista som gäller om EU:s motaktion - eller hämnd om man vill använda det uttrycket - sätts i verket så kommer enligt Lotta Fogde inga svenska jobb att gå förlorade. EU:s motaktion kan börja gälla om handelsorganisationen WTO anser att det var fel av USA att införa tullar på stål från EU-länderna.
Herman Melzer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".