Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen talar om dråpslag

"Vi kommer att göra det här till en stor valfråga."
1:58 min
Gabriel Wikström sjukvårdsminister (S)
Foto: Adam Ihse, Johan Nilsson/TT

Sjukvårdsminister Garbiel Wikström är besviken över att privatiseringsstoppet av universitetssjukhus fälls av oppositionen.

Som Ekot berättade i morse kommer regeringens nya lagförslag om att stoppa privatiseringar av universitetssjukhus att fällas i riksdagen. Det står klart sedan alla oppositionspartier nu har bestämt sig för att rösta nej.

Ett dråpslag mot hela hälso- och sjuvården, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström.

– Jag är väldigt förvånad, för är det något vi borde kunna vara överens om är det att universitetssjukhusen ska vara kvar i offentlig drift och ägo. Jag blir också djupt oroad, de borgerliga partierna säger att de inte har planer på att privatisera universitet, jag tycker att dagens besked väcker en lång rad tvivel om detta. Jag är rädd för att man planerar privatiserar stora delar i Karolinska eller Sahlgrensa sjukhuset.

I torsdags fattade regeringen beslut om den omdebatterade propositionen som ska förhindra privatiseringar av universitetssjukhus.

Men som Ekot kunde berätta i morse har lagförslaget inte stöd i riksdagen. De borgerliga partierna har länge varit kritiska - och även Sverigedemokraterna har landat i ett nej.

Per Ramhorn är partiets vice gruppledare och sjukvårdspolitisk talesperson.

- Vi delar ju flera tunga remissinstansers kritik, att detta kan få negativa konsekvenser för vårdens utveckling, och därmed negativ följd för patienterna.

Så här säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström om beskedet att även Sverigedemokraterna går emot förslaget.

- Det här är ju ytterligare en del i Sverigedemokraternas förflyttning mot Moderaternas politik, det här är ett sätt för dem att bli mer rumsrena i Moderaternas ögon och jag ser väldigt allvarligt på det.

Men trots att det nu står klart att propositionen saknar stöd tänker Gabriel Wikström inte dra tillbaka det.

– Dels av respekt för riksdagen. Vi kan inte veta hur en omröstning kommer att gå förrän riksdagsledamöterna har sagt sitt. Men den viktigaste anledningen är ju att det här är så viktigt att värna den grundläggande infrastrukturen som universitetssjukhusen utgör. Att regeringen måste stå upp för sin politik och visa på farorna i fall man förbereder privatiseringar på det här området.

Sjukvårdsministern gör också klart att han inte tänker inte släppa den här frågan.

– Även om vi blir nedröstade i riksdagen, så kommer vi att göra det här till en stor valfråga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".