Det vet vi om den misstänkte gärningsmannen. Grafik: Liv Widell / Ekot. Foto: Polisen/TT
Det vet vi om den misstänkte gärningsmannen. Grafik: Liv Widell / Ekot. Foto: Polisen/TT

Ekot avslöjar: Misstänkte mannen aktiv på ryskt forum – kan kopplas till stridande islamistiska grupper

Sympatiserar med grupp som samarbetar med IS
1:49 min

Ekot kan nu avslöja att mannen som misstänks ha kört lastbilen vid fredagens attack genom sina aktiviteter i sociala medier kan kopplas till stridande islamistiska grupper i Syrien. Länken finns via en mellanhand på en rysk sociala medier-sajt.

Ekot har kunnat identifiera en profil på en rysk sociala medier-sajt, som stämmer med de kända detaljerna kring den uzbekiska man som sitter anhållen misstänkt för att ha kört lastbilen under fredagens attack.

Mannen är bland annat vän med en person som sprider religiöst material under alias, och som är vän med tiotals sympatisörer till våldsbejakande islamistiska grupper som Islamiska staten och Nusrafronten.

Flera av personerna uppger också att de strider i Syrien.

Två av vännerna som uttrycker sympatier med våldsbejakande islamism uppger på sina sidor också att de kommer från Sverige, en av dem misstänks strida i Syrien just nu.

Via aliaset sprids också material från en person som på olika plattformar lägger ut råd om hur man blir islamistisk så kallad martyr. Han följs av flera misstänkta jihadister.

Ekot har inte kunnat slå fast att den misstänkta 39-åringen själv delat extremistiskt material på sin profil. Men den typen av innehåll finns i det nätverk han kan kopplas till. En av de senaste sakerna som syns på den misstänkta 39-åringens sida är också en dikt som handlar om döden och livet efter detta, bland annat drömmar om Guds löften.

Många av islamisterna i nätverket kommer från Uzbekistan och Tadjikistan. Flera sympatiserar också med rörelsen "Islamic Movment of Uzbekistan" som är en jihadistgruppering som uppstod i slutet av 1990-talet.

2015 gick en del av rörelsen över från att samarbeta med al-Qaida och talibanerna och anslöt sig i stället till IS.

Just de här uzbekiska islamistiska grupperingarna har tidigare varit kända för att rekrytera centralasiatiska migranter och migrantarbetare i bland annat Europa via sociala medier till kriget i Syrien, framförallt genom den ryska sajt som Ekot nu granskat.

En av deras strategier uppges också vara att använda sig mellanmän som delar allmänt material om religiös skolning, och som sedan länkar ihop jihadister och möjliga rekryter.

Det har tidigare florerat medieuppgifter om en chatt på appen Telegram. Den har Ekot inte kunnat verifiera. Granskningen bygger på helt andra sajter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".