Den lastbil som användes för att meja ner flertalet personer på Drottninggatan i centrala Stockholm har fraktats bort under natten.
Den lastbil som användes för att meja ner flertalet personer på Drottninggatan i centrala Stockholm. Foto: Markus Schreiber

Bakgrund: Här har fordon blivit till vapen

Attacken i Nice förra året visade hur dödlig en attack med ett tungt fordon som primärt vapen kan vara, men metoden är äldre än så. Enligt terrorismforskare vid Stanforduniversitetet hade omkring 30 attacker genomförts, redan innan attacken i Nice.

Uppmuntrade attacker

2008

Hamas uttrycker sitt stöd för en serie attacker i Jerusalem. Bilar och lastbilar körs vid flera tillfällen in i folksamlingar. Fyra personer dödas i en av attackerna, och totalt 80 skadas i attackerna. Hamas ser attackerna som ett ”naturligt svar” på Israels agerande.

2010

Al Qaida uppmanar sina anhängare att använda pickup-lastbilar likt gräsklippare för att ”plöja ned Allahs fiender”.

2014

IS, genom sin numera döda propagandachefen, Abu Muhammed al-Adnani, uppuntrar alla anhängare att ta varje chans att döda en ”icketroende”: ”Krossa hans skalle med en sten, slakta honom med en kniv, eller kör över honom med din bil.”

Kort därefter genomförs en påkörningsattack i Kanada där en person dödas.

Attacker senaste året

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".