Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg.
Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio

Sjöstedt får svälja besk vinstkompromiss

Socialdemokraternas våndor kring välfärdsvinster beror inte på att regeringen har ett avtal med Vänsterpartiet. Om statsministern vill kan han  köra över Jonas Sjöstedt, menar Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Regeringens avtal om budgetsamarbete med Vänsterpartiet brukar beskrivas som en byteshandel där Stefan Löfven får igenom sina budgetar mot att Vänsterpartiet får lagförslag i sin paradfråga att stoppa vinster i välfärden.

Men det är knappast den viktigaste drivkraften för Socialdemokraternas inställning till privatägda välfärdsföretag. Som den socialdemokratiska partikongressen visar finns en stark vinstkritisk opinion inom det egna partiet. Den har i sin tur stimulerats av att kritiken i samhällsdebatten tilltagit och de privata bolagens roll i den skattefinansierade välfärdssektorn vuxit.

På tre partikongresser i sträck: 2009, 2013 och nu 2017, har frågan varit stor och för varje kongress har opinionen mot vinster stärkts. En partiopinion som drivit partiledningen framför sig i en pågående dragkamp och undan för undan flyttat partiet åt det vinstkritiska hållet.

Det är alltså inte i första hand Vänsterpartiet som är motpart till S-ministrarna i den här förhandlingen. Det är spänningen mellan det socialdemokratiska fotfolkets önskan att stoppa vinster och den måttfullare inställning som partiledningen tror att mittenväljare utanför partiet uppskattar, som avgör var regeringen till sist landar.

Innan regeringen lägger fram lagförslag som redan på förhand är dömda att fällas av allianspartierna och Sverigedemokraterna vill de kunna påstå att de försökt vara resonabla. De vill kunna framställa sina förslag som måttfulla - inte de marknadsfientliga socialistiska förbud som borgerliga kritiker utmålar Reepalu-utredningen som.

Det är därför regeringen signalerat att det är viktigast att begränsa vinsterna på skolområdet. Där vet de att de har starkast stöd i väljarkåren. Även efter att kongressen nu förmått partiledningen att betona att ett regelverk mot vinster också ska gälla vård och omsorg understryker partiledningen att ett sådant regelverk kan se olika ut för olika delar av välfärdssektorn.

Det tyder på att de förslag som regeringen så småningom presenterar kommer att bli mer långtgående på skolområdet och mer beskedliga inom sjukvården.

Det är också därför regeringen säger sig vilja komma överens med borgerliga partier om en reglering av vinsterna. Svaret blir nej, åtminstone före valet, men det är viktigt för regeringen att framställa sig som samarbetsvillig inför väljarna.

Jonas Sjöstedt (V) anser att regeringen därmed äventyrar avtalet med Vänsterpartiet. Men i själva verket har Jonas Sjöstedt ganska lite att sätta emot.

För vad ska Sjöstedt hota Stefan Löfven med om han inte får som han vill? Om Vänsterpartiet bryter budgetsamarbetet får Jonas Sjöstedt en svår pedagogisk uppgift. Han ska förklara varför han riskerar att fälla en rödgrön regering och dess budget, en budget som Vänsterpartiet dessutom varit med och påverkat.

Han kanske också tvingas förklara varför han riskerar att släppa fram en borgerlig regering stödd på Sverigedemokraterna. Det blir svårt att motivera så höga insatser med ett lagförslag som alla redan på förhand vet inte kommer att förverkligas av riksdagen. En proposition som inte påverkar verkligheten utan landar som utfyllnad i riksdagsarkivet.

Vänsterpartiet har alltså i realiteten ganska svaga kort om Stefan Löfven skulle bestämma sig för att köra hårt mot partiet i vinstfrågan. Det mesta pekar därför mot att Jonas Sjöstedt kommer att förklara sig nöjd med en för honom ganska smärtsam uppgörelse. Har man inget val är det bättre att hålla god min och utmåla en förlust som en framgång.

Relaterat

Mer om Socialdemokraterna

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".