Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Foto: Henrik Montgomery/TT

V vill prata terror - Ygeman säger nej

"De måste ändra sin tidigare hållning"
1:58 min

Vänsterpartiet vill vara med i de nya samtal som regeringen kallat till om åtgärder mot terrorism. Men partiet kommer inte bjudas in av inrikesminister Anders Ygeman.

– Ska de med i samtalen så måste de förändra de ställningstaganden som de tidigare har gjort. Du kan inte vara med i bara delar av uppgörelsen, säger Anders Ygeman.

Efter påskhelgen kommer regeringen att kalla in allianspartierna för att prata om behovet av nya politiska beslut för att motverka terrorismen, i skuggan av förra veckans lastbilsattack.

För två år sen hölls liknande samtal, men Vänsterpartiet ansåg då att flera av förslagen i uppgörelsen innebar ett hot mot den personliga integriteten. Partiet valde då att hoppa av överenskommelsen.

Partiledaren Jonas Sjöstedt ångrar inte avhoppet, men han accepterar nu de beslut som togs då.

– De besluten ska inte förhandlas om, de är antagna av riksdagen. Men även om vi var oeniga på några områden då, så hindrar det inte att när vi ser framåt och pratar om andra delar av lagstiftningen, att vi kan delta i de förhandlingarna.

I uppgörelsen mellan regeringen och alliansen, som kallades för strategi mot terrorism, ingick bland annat mer kameraövervakning och dataavläsning. Jonas Sjöstedt vill inte idag säga vad partiet kan tänkas gå med på om de får delta i de nya samtalen.

Inrikesminister Anders Ygeman säger att den strategi som antogs 2015 innebär beslut som måste tas om ett och två år.

– Om Vänsterpartiet har ändrat sig, ja, då får vi ta en diskussion om det, säger han.

Vad ska du göra då, ska du prata med Jonas Sjöstedt?

– Ja ja, vi får väl ta en fika, det är inte svårare än så.

Inte heller SD kommer att bjudas till de nya terrorsamtalen.

– Det handlar i grunden om vad man har att tillföra i de här samtalen. Sverigedemokraterna har haft en sån hållning att de i praktiken har mält sig ut från det seriösa politiska samtalet om terrorism och jag ser tyvärr ingen förändring av det, säger Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".