Sörjande lägger blommor på en gata i Nice efter attacken i Nice.
1 av 2
Sörjande lägger blommor på en gata i Nice förra året. Foto: Valery Hache/AFP
Människor som går över gatan på Promenade des Anglais i franska Nice
2 av 2
På Promenade des Anglais finns nu stora vita stolpar mot vägbanan. Arkivbild.

Förstärkt säkerhet i Nice

Beslutat om säkerhetsinvesteringar på 250 miljoner euro
1:52 min

Flera franska städer har höjt säkerheten på gatorna efter attentatet i Nice den 14 juli förra året, då en lastbil körde in med full fart på strandpromenaden.

Längs ett par kilometer av strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice står nu vita meterhöga stolpar mot vägbanan, stolparna är svåra att forcera för tunga fordon. De är en konsekvens av attentatet 14:e juli i fjol, när en lastbil i hög fart körde in på strandpromenaden under nationaldagsfirandet och 86 människor dog.

Efter attentatet följde en upprörd debatt där kommunen kritiserades för brister i säkerheten. Sedan dess har regionrådet i Alpes-Maritimes beslutat om nyinvesteringar på 250 miljoner euro motsvarande 2,5 miljarder svenska kronor.

Videoövervakningen, som redan var mycket omfattande i Nice, har förstärkts. Det har blivit fler lokalpoliser i staden och deras vapen har uppgraderats. Beväpnad polis bevakar nu även skolorna och vid större evenemang skyddar även kravallstaket och trafikfria zoner.

Det är inte bara Nice som vidtagit säkerhetsåtgärder, precis som i Nice, har många kommuner runt om i Frankrike satt upp fler trafikhinder och den lokala polisens vapen har uppgraderats.

Frankrike har undantagstillstånd sen 2015 och i Nice patrullerar även beväpnade militärer och militärpoliser.

I den pågående valkampanjen är säkerhetsfrågan viktig. De flesta av kandidaterna till presidentvalet vill anställa ännu fler poliser. För att motverka terrorismen är alla också överens om att förstärka underrättelsearbetet.

Kandidaterna på högerkanten vill på olika sätt förstärka bevakningen vid landets gränser och Marine Le Pen på yttersta högerkanten vill återupprätta gränskontrollerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".