Rakhmat Akilov erkänner - kommer sinnesundersökas

2:08 min

Stockholms tingsrätt har häktat Rakhmat Akilov, misstänkt för terrorbrott. Han erkänner, via sin advokat, det dödliga lastbilsdådet på Drottninggatan i Stockholm i fredags. Samtidigt har åklagaren hävt anhållandet av den andre personen som misstänkts.

Stockholms tingsrätt gick på åklagarens linje vid häktningsförhandlingen mot Akilov.

– Domstolen har delat min bedömning att den misstänkte är på sannolika skäl misstänkt för terroristbrott i Stockholm den 7 april, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman.

I början av förhandlingen kom beskedet att Akilov erkänner.

– Han erkänner terroristbrott och medger därför att bli häktad, sade Akilovs advokat Johan Eriksson inför rätten vid dagens häktningsförhandling, som till största delen hölls bakom stängda dörrar.

Hans Ihrman konstaterar att brottet ändå måste bevisas och att erkännanden kan dras tillbaka.

– Det är klart att det är en viktig omständighet, men utredningen är inte klar med det, säger han om Akilovs erkännande.

– Utredningen kommer att bedrivas med full kraft vidare. Det finns andra personer att följa. Vi kommer att göra allt vad vi kan för att ställa samtliga skyldiga inför rätta.

Åklagaren vill inte uttala sig om motivet till dådet medan utredningen pågår.

Domstolen ville ha en liten sinnesundersökning av Akilov. Enligt åklagaren är det en rutinåtgärd.

Rikspolischef Dan Eliasson är säker på att Akilov är gärningsmannen.

– Ända sedan vi grep och anhöll honom natten mellan fredag och lördag har vi varit övertygade om att det är rätt gärningsman. Så den här häktningen bekräftar bara det vi redan visste, säger han.

Akilov satt helt tyst och nästan orörlig under den öppna delen av häktningsförhandlingen. Den 39-årige misstänkte terroristen kom till säkerhetssalen i gröna kläder, med böjt huvud som han täckt med en tjock, grön tröja och satt med ryggen mot åhörarna i salen.

Hans försvarare, Johan Eriksson, får inte yttra sig om vad som sades under häktningsförhandlingen, men säger att Akilov svarar på frågor och samarbetar med polisen.

Johan Eriksson är kritisk till att uppgifter om utredningen läcker till medierna och hävdar att läckorna kan skada rättssäkerheten.

I dag kom också besked om att åklagaren häver anhållandet av den man som anhölls i söndags, skäligen misstänkt för terroristbrott genom mord.

Enligt åklagaren har misstankarna försvagats och det finns därför inte skäl att begära mannen häktad. Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas.

Advokat Johan Åkermark, som representerar personen där anhållandet nu hävs, är fortsatt belagd med yppandeförbud. Han vet inte heller så mycket kring omständigheterna till varför anhållandet har hävts.

– Jag kan inte säga så mycket, säger han.

Fakta: Anhållande och häktning

  • En person som grips av polisen får hållas kvar högst tolv timmar för förhör innan åklagaren beslutar om eventuellt anhållande.
  • Anhållande är ett tillfälligt frihetsberövande i väntan på att domstolen, på begäran av åklagaren, ska fatta beslut om häktning.
  • Häktningsförhandlingen hålls i domstol senast fyra dagar efter gripandet. Det ska i normalfallet finnas sannolika skäl för att den misstänkte har begått ett brott som kan ge fängelse ett år eller mer. Oftast handlar en häktning om att se till att den misstänkte inte försvinner, förstör bevis eller begår fler brott.
  • En häktning på sannolika skäl ger åklagaren två veckor på sig att hitta mer bevis. Under utredningstiden omprövas frihetsberövandet varannan vecka till dess att det är dags för åtal.

Källa: Åklagarmyndigheten med flera

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista