Man vid mikrofon.
Venezuelas president Nicolas Maduro. Foto: AFP/Presidencia de Venezuela/TT.

Stora protester i Venezuela mot Maduro

Oppositionspolitiker: Polisen tårgasbombade sjukhus
1:55 min

Igår hölls stora protester i Venezuela mot president Nicolás Maduro. Demonstranter drabbade samman med polisen, som avfyrade tårgas. Samtidigt kräver oppositionen att regeringen utlyser val.

För fjärde dagen i rad försökte demonstranter igår kväll nå ombudsmannakontoret i Caracas - men möttes av kravallpolis och tårgasbomber.

Demonstranterna vill att ombudsmannen avsätter domarna i högsta domstolen, efter att domstolen nyligen beslutade att ogiltigförklara Venezuelas nationalförsamling, som kontrolleras av oppositionen.

Efter internationella påtryckningar och stora protester beordrade president Nicolás Maduro domstolen att ge tillbaka den lagstiftande makten till nationalförsamlingen, men det har inte lugnat oppositionen, som anklagar Maduro för att agera som en diktator.

Högsta domstolen anses sitta i knäet på styrande socialistpartiet och har gång på gång lagt krokben för nationalförsamlingen för att på så vis förhindra att oppositionen får något politiskt inflytande. Samtidigt beslutade myndigheterna i helgen att förbjuda oppositionsledaren och före detta presidentkandidaten Henrique Capriles från att ställa upp i allmänna val de kommande 15 åren. Oppositionspartierna svarade med att kalla till stora gatuprotester.

– Idag skickade polisen in tårgasbomber i ett sjukhus. En bebis var nära att dö, sa oppositionspolitikern José Manuel Olivares på en presskonferens igår kväll, där han också meddelade att flera personer gripits och skadats under protesterna.

Opinionsundersökningar visar att en majoritet av venezolanerna vill ha ett maktskifte. Landet plågas av svår varubrist, tresiffrig inflation och ökande brottslighet. Patienter på sjukhusen dör eftersom det inte finns vare sig medicinsk utrustning eller läkemedel.

Lokalval skulle ha hållits förra året men ställdes in av regeringen, som också lyckades stoppa en folkomröstning om att avsätta president Nicolás Maduro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".