Varsel om lokförarstrejk ligger kvar

På tisdagen varslade fackförbundet Seko om strejk för lok- och tunnelbaneförare efter det att förhandlingar om främst arbetstiden strandat. På onsdagen träffade Seko medlarna men hotet om konfliktåtgärder kvarstår.
Enligt SJ kan konflikten som kan komma att träda i kraft den 17 maj få stora effekter på tågtrafiken. Och den handlar om vilka regler om arbetstider som ska regleras i centrala avtal, berättar sekos förhandlingschef Sören Hellström. - I samband med upphandlingar som skre i samband med avregleringar dyker det hela tiden upp nya företag, säger Sören Hellström. Sekos krav om att rätten till ledighet varannan helg och maximalt ett arbetspass per dag ska skrivas in i det centrala avtalet kom redan i förra avtalsrörelsen. Då avblåstes konflikthotet efter att en arbetsgrupp tillsatts. Avregleringar komplicerar Men problemet är fortfarande inte löst och därför hotar seko med strejk i år igen. Senast LO-anslutna tåganställda strejkade var 1988 och sedan dess har man varslat några gånger utan att verkställa hotet. Förra året var det utbrytarfacket, Svensk lokförarförening som strejkade. Enligt Seko är det den avreglerade marknaden som leder till arbetstidsproblem eftersom uppdelningen mellan olika bolag gör att lokförarna inte längre kan variera sitt arbete mellan olika verksamhetsområden. Och det är just den situationen som omöjliggör fackets krav, anser Harriet Lövén som är branschansvarig för spårtrafiken på arbetsgivarorganisationen Almega. - Man måste ta upp frågan om dubbla arbetspass i de företag där man har behov av det. Det är inget vi och Seko kan bestämma centralt, säger Harriet Lövén. Arbetstiderna av betydelse för säkerheten Enligt en rapport gjord på uppdrag av Banverket är arbetstiderna ett av tre områden som är av betydelse för trafiksäkerheten. Bland annat föreslår man minst 12 timmars vila mellan varje arbetspass.
Katarina Helmerson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".