Svenska pengar. Mynt staplade ovanpå en hundralapp. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Lägre inflation – just nu

"Nu ser vi att priserna anpassas till mer normala nivåer"
1:40 min

Inflationstakten sjönk ganska rejält i mars, visar nya siffror i dag från Statistiska centralbyrån. Det kan dock bero på en del tillfälligheter.

– Resepriserna brukar normalt stiga under våren. Men den här gången föll de. Antagligen är det kopplat att påsken är ganska sent i år, säger Olle Holmgren, ekonom på banken SEB.

Tre veckor senare påsk i år än förra året bidrog till att inflationstakten sjönk med en halv procentenhet i mars jämfört med månaden före. Då kunde ju Riksbanken glädja sig åt att den underliggande inflationen, då man räknar bort effekten av Riksbankens egna ränteförändringar, efter sex år var uppe på Riksbankens inflationsmål två procent.

Men i mars var det nere på en och en halv procent igen. Och förutom resepriser så bidrog också sjunkande energipriser - och lägre pris på sallad och andra grönsaker som steg kraftigt när det var så kallt i Sydeuropa tidigare i år.

– Det här har lyft inflationen tidigare och nu ser vi att priserna anpassas till mer normala nivåer, säger Olle Holmgren.

Och frågan är nu om det här kraftiga inflationsfallet kommer att ha någon betydelse för när Riksbanken börjar höja räntan. Minusräntan har införts för att få upp inflationen mot målet två procent. Olle Holmgren tror inte att inflationen en enskild månad har så stor betydelse.

Riksbanken har sagt att nästa höjning kommer i början av nästa år. Banken SEB avviker från övriga bedömare och tror på en höjning redan före jul i år och håller med viss tvekan fast vid den prognosen efter dagens inflationssiffror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".