Delad bild: Inrikesminister Anders Ygeman, rikspolischef Dan Eliasson och en polisbil.
Foto: Johan Nilsson/TT, Bertil Ericson/TT

Rikspolischefen glad över s-besked

"Socialdemokraternas villja är att höja ambitionsnivån"
2:24 min

Socialdemokraterna anser att det behövs 10 000 fler polisanställda till 2024. Ett fantastiskt besked, enligt rikspolischef Dan Eliasson.

Inrikesminister Anders Ygeman berättar för Ekot om satsningen.

– För att befolkningen växer. För att höja ambitionsnivån att klara upp fler brott, vara mera synlig i vardagen och blir bättre på terroristbekämpning.

Du har kritiserat de borgerliga partier för aktionism när de krävde mer poliser

– Jag hoppas att vi med den ska stänga den diskussionen och att vi kan fokusera på människors trygghet och uppklarning av brott i stället.

Socialdemokraterna skulle egentligen ha presenterat sin plan för fler poliser och ökad trygghet i lördags, på partikongressens öppningsdag. Men efter terrordådet på Drottninggatan flyttades pressträffen till i dag.

Om sju år vill Socialdemokraterna alltså att Polismyndigheten ska ha 10 000 fler anställda än i dag, framför allt poliser, är beskedet från inrikesminister Anders Ygeman.

– Socialdemokraternas villja är att höja ambitionsnivån för svensk polis, ni är att och närma oss EU-snittet

Förslaget beräknas kosta statskassan mellan sex och åtta miljarder kronor. En omfattade satsning, säger finansminister Magdalena Andersson.

För att nå det nya målet om fler polisanställda vill Socialdemokraterna starta två nya polisutbildningar: en i västra Sverige och en i södra Sverige.

Samtidigt har polisutbildningen i dag tomma platser. Så här säger Anders Ygeman om det.

- Vi hade 8000 sökande tilll 800 platser, så det finns. Men kraven är med rätta höga.

För att polisyrket ska bli mer attraktivt har Liberalerna i den kommande vårbudgetmotionen avsatt drygt en miljard kronor till en riktad lönesatsning för poliser. Men det säger inrikesministern nej till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".