Svenska terror­utredningar: April 2017 Stockholm

Svenska terrorfall: Attack på Drottninggatan
0:29 min

Ekot kartlägger de svenska utredningarna om terroristbrott.

Till hela kartläggningen

Den 7 april 2017 körs en stulen lastbil in i entrén på varuhuset Åhlens i centrala Stockholm. Fyra personer dödas och 15 skadas. Samma kväll grips en 39-årig man, han anhålls under natten och häktas senare misstänkt för terroristbrott.

Mannen grips i Märsta, kvällen efter attacken, bara ett par timmar efter att polisen har gått ut med en bild på honom och bett allmänheten höra av sig. Han anhålls under natten. Misstanken är terroristbrott genom mord, och enligt polisen är det mannen som kört lastbilen som är gripen.

Han begärs häktad den 10 april, och under häktningsförhandlingen som hålls den 11 april erkänner han terroristbrott, och medger att det finns skäl för häktning. Enligt Stockholms tingsrätts beslut häktas han.

Ytterligare en person anhålls som skäligen misstänkt i utredningen, men misstankarna mot honom försvarats, enligt åklagarmyndigheten och anhållandet hävs.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".