Vit makt-frustation över kärleksmanifestation

1:41 min

Det finns en växande frustration inom högerextrema kretsar över att svenskarna inte beter sig som de hade förväntat sig efter ett terrorattentat. Det kan öka risken för våld, menar flera bedömare.

– De är besvikna på svenska folket. De tycker att svenskarna är veka. Fega, säger Daniel Poohl, chefredaktör på antirasistiska tidningen Expo.

De senaste dagarnas hav av blommor och kärleksmanifestationer tycks ha väckt ont blod i högerextrema kretsar, bedömer Daniel Poohl, chefredaktör på Tidningen Expo, som kartlägger vit maktmiljöer.

– De tycker att svenskarna ska vara arga, som de själva är arga.  

Mattias Gardell, är professor vid centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet. Han bekräftar bilden.

– Det blev särskilt tydligt under kärleksmanifestationen som samlade tusentals, kanske tiotusentals. Det väckte bestörtning och besvikelse inom  vit makt rörelsen, säger Mattias Gardell.

Just denna frustration skulle kunna öka risken för hämndaktioner. Säpo har två gånger varnat för detta.

– Vi tittar särskilt på vit maktmiljön om det finns risk för hämndaktioner eller att man ska ta lagen i egna händer, sa Säpochefen Anders Thornberg igår måndag.

Daniel Poohl på Expo anser att Säpos varningar är relevanta.
– De är fullt rimliga. Det här är våldsamma miljöer.

Daniel Poohl tror att en ny fiendebild kommer att mejslas fram: de papperslösa.

– Jag tror att man kommer att rikta in sitt fokus mot de papperslösa och beskriva papperslösa som ett hot mot samhället, säger Daniel Poohl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista