Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Barnmorskan Ellinor Grimmark. Arkivbild: Fredrik Persson/TT
Barnmorskan Ellinor Grimmark. Arkivbild: Fredrik Persson/TT

Dom i barnmorskefallet i dag

"Domen kan komma att bli vägledande"
2:17 min

Under onsdagen faller Arbetsdomstolens dom i fallet Ellinor Grimmark som nekades anställning som barnmorska på grund av att hon vägrar utföra aborter.

Domen är den första i sitt slag och kommer att få en viktig betydelse.

– Nu när Arbetsdomstolen kommer med sitt avgörande så kan det komma att bli vägledande för hur de här frågorna bör hanteras i vården, säger Kavot Zillén som är doktor i medicinsk rätt vid Stockholms Universitet.

Ytterligare en barnmorska väntar på prövning i Arbetsdomstolen i ett liknande fall.

Det var våren 2013 som Ellinor Grimmark nekades sommarjobb på kvinnokliniken i Eksjö. Orsaken var att hon berättat att hon inte ville medverka vid aborter på grund av sin kristna tro. Hon nekades senare jobb på ytterligare två sjukhus i Region Jönköpings län.

– Var och en har ju rätt att ha sin privata tro men fortfarande är det så att man kan inte utifrån det själv definiera vilka arbetsuppgifter man kan och inte kan utföra. Vår vård utgår från patienternas behov, inte personalens, säger Anders Liif, personaldirektör.

Ellinor Grimmark anmälde fallet till Diskrimineringsombudsmannen som slog fast att det inte rört sig om diskriminering. Det ansåg inte heller Jönköpings tingsrätt, men trots rättegångskostnader på nästan en miljon kronor har hon kunnat driva fallet vidare.

Som Ekot tidigare berättat stöds fallet bland andra av den internationella konservativt, kristna organisationen ADF. Ruth Nordström är chefsjurist på organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers och är Ellinor Grimmarks juridiska ombud. De vill driva vidare fallet till Europadomstolen om de förlorar i Arbetsdomstolen.

Målet är att barnmorskor ska få slippa medverka vid aborter om det strider mot deras religiösa övertygelse, exempelvis kan de jobba på förlossningsavdelningar enligt Ruth Nordström.

– Aborter är alltid planerade vilket gör att man väldigt enkelt kan lösa det schematekniskt. Vilket man har gjort i alla andra år, säger Ruth Nordström.

– Landstinget måste visa att det svenska vårdsystemet är så annorlunda jämfört med till exempel Norge där samvetsfrihet fungerar alldeles utmärkt.

Ellinor Grimmark arbetar idag som barnmorska i Norge som har en samvetsklausul. Kavot Zillén har skrivit en avhandling om sjukvårdspersonalens rätt till religionsfrihet och samvetsfrihet:

- Majoriteten av dom europeiska länderna har någon form av samvetsklausul, både Norge och Danmark som är våra närmaste grannländer har regler som ger sjukvårdspersonal under vissa omständigheter rätt att inte delta i abortvården till exempel.

Ytterligare en barnmorska väntar på prövning i Arbetsdomstolen i ett liknande fall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".