En tiggare sitter på en gata i Stockholm. Foto: Oskar Kullander/TT.

S skärper tiggerilinjen

Men ombuden lyckades mjuka upp skrivningarna
1:21 min

Socialdemokraterna skärper tonen mot tiggeriet men kongressombuden lyckades mjuka upp flera formuleringar och lägga till andra.

Det välkomnar Lena Micko, som företrädde partiledningen i debatten.

– Det som är självklart, att man ska ta hänsyn till individen, till barnen, och så vidare, det var nånting som vi kanske tog för givet. Därför var det viktigt att markera det tydligare än vad vi gjorde i de ursprungliga skrivningarna, säger Lena Micko.

I grova drag så fick partistyrelsens linje i tiggerifrågan godkänt av kongressen. Ordningslagen ska ses över och möjligheterna att avhysa bosättningar ska bli bättre.

Men ombuden fick igenom flera ändringar som gör den nya partilinjen något mjukare. Partikongressen la till exempel till att tiggarna "måste behandlas rättssäkert och med hänsyn till sin situation".

Dagens beslut kommer inte att leda till varken ett nationellt eller lokala tiggeriförbud, säger Lena Micko.

Kongressombudet Thomas Hammarberg, som länge arbetat med frågor om mänskliga rättigheter, tycker att det är viktigt att kongressen kompletterade beslutet med krav på värdig och rättvis behandling.

– Det finns internationella regler om hur vräkningar och avhysningar ska gå till. De betonar just att det ska ske rättssäkert och det innebär bland annat att det ska vara humant, att personers utsatthet ska respekteras, man ska försöka hitta en lösning innan avhysning blir nödvändig och att våld så långt möjligt ska undvikas, säger Thomas Hammarberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".