Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Terrordådet lyckades inte skada det svenska samhället

Publicerat torsdag 13 april 2017 kl 11.26
Terrorforskare: Man har inte lyckats skrämma oss som befolkning
2:23 min
Post-it lappar på drottninggatan och kärleksmanifestation på Sergels torg.
Foto: Anders Wiklund/TT, Jonathan Nackstrand/TT.

Syftet med terrorism är att så skräck, splittring och att slå sönder samhällsstrukturer. Med det har gärningsmannen inte lyckats.

Åtminstone inte hittills, säger Johan Berglund, forskningssamordnare på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

– Tittar man på ett kortsiktigt perspektiv så tror jag att man inte uppnådde sitt mål. Syftet är ju att skada samhället. Förtroendet för myndigheter, rättsväsendet. Kortsiktigt kan ju ett samhälle prestera bättre under oordning och yttre påfrestning.

MSB konstaterar att bland annat polis, räddningstjänst och sjukvårdspersonal lyckades väl med sitt uppdrag i samband med lastbilsattacken i centrala Stockholm i fredags. Så på så sätt lyckades inte terroristattacken inte destabilisera det svenska samhället.

Men samtidigt är det ett misslyckande att händelsen inte gick att förhindra, säger terrorforskaren Hans Brun.

– Den var lyckad så till vida att man lyckades genomföra den. Men jag tror inte man har lyckats skrämma oss som befolkning, eller som nation. Utan snarare tvärtom. Men upprätthåller rättsliga principer. Man lagför och dömer personerna som är skyldiga till det här.

Hittills har motsvarande händelser, som den i Stockholm där en lastbil kört in på publika platser, inte lett till att politiker har påverkat den demokratiska ordningen, säger terrorforskaren.

– Än så länge har vi inte sett några enorma politiska förändringar i Europa efter de här attackerna, och problemet och misstaget som jihadister, för det är dem vi talar om nu, det är att de misstar vår öppenhet och tolerans och demokrati för svaghet. De förstår inte att det är en styrka.

Men människors personliga upplevelser av händelsen kan komma att behöva bearbetas, säger Alexandra Nordlander, ansvarig för operativ analys på MSB.

– Vad man kan tänka sig som ett fortsatt problem i skolor och förskolor är att hantera den oro som kanske finns nu. Barn som kanske har varit väldigt nära den här händelsen och hur de reagerar nu.

Men osäkerheten kvarstår om vad som händer på lång sikt efter terrorattacken. Om den exempelvis inspirera till nya händelser eller ökar intresset för högerextremism, säger Johan Berglund på MSB.

– Det i sin tur kan ju urholka det demokratiska fundamentet, och samhället. Och det ser vi redan tecken på, att förtroendevalda till exempel utsätts för brott och hot. Händelsen kan få den typen av effekter mer långsiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".