Två arbetssökande ungdomar på Arbetsförmedlingen.
1 av 2
Foto: Bertil Enevåg Ericson / TT
Rapportförfattare Ali Abdelzadeh och Generaldirektör Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor
2 av 2
Rapportförfattare Ali Abdelzadeh och Generaldirektör Lena Nyberg, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor Foto: Lotta Myhrén/SR

Svårt för vissa unga att få jobb trots minskad arbetslöshet

"Problemen som påverkar ens etablering senare i livet uppkommer redan i tonåren"
2:01 min

Arbetslösheten bland unga minskar – men inte för alla. Vissa grupper blir i stället kvar längre i arbetslöshet. Det visar en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Enligt den senaste statistiken, för mars, är drygt 56 500 unga mellan 18-24 år inskrivna som arbetslösa hos arbetsförmedlingen. Det är en minskning med 11 procent jämfört med samma månad förra året.

De som saknar gymnasieutbildning, är utrikesfödda, har en funktionsnedsättning eller personer som är homo, bi, trans eller queer har fortsatt svårt att få jobb, visar rapporten från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– De problemen som påverkar ens etablering senare i livet uppkommer redan i tonåren. Att man har dåliga ekonomiska förutsättningar i hemmet, man är utsatt, diskriminerad i och utanför skolan. Allt det påverkar ens senare chanser att etablera sig på arbetsmarknaden, säger Ali Abdelzadeh.

I de flesta fall handlar det inte alls om personens kompetens, läggning eller ursprung, utan svarare om hur de mår och hur starka de är att söka och att kunna klara ett jobb.

Det är ofta redan i tidiga år som problem som utanförskap, mobbning och misshandel leder till att vissa väljer att hoppa av skolan, något som får följdverkningar säger Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Ja, det som händer är att om man inte får en chans på arbetsmarknaden så kan man heller inte skaffa sig en egen bostad och man kan inte etablera sig som vuxen person och skaffa sig ett eget liv. Det lever ju i sin tur till ytterligare ohälsa. Så alla de här frågorna hänger ihop, säger Lena Nyberg.

Både Lena Nyberg och Ali Abdelzadeh menar att lösningen kan vara ett myndighetsgemensamt ansvar för dessa grupper:

– Man behöver se till att alla slutför sina gymnasiestudier och vi behöver ta ungas hälsa på allvar så att vi kan se till att man har en chans att komma ut på arbetsmarknaden, säger Lena Nyberg.

– Det finns en rad olika faktorer som påverkar och därför krävs det samverkan och samarbete mellan olika samhällsaktörer, säger Ali Abdelzadeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".