Trump svänger om Nato

2:49 min

USA:s president Donald Trump, som kallat försvarsalliansen Nato för "obsolet" eller otidsenlig, tycker inte längre att det är så. Det sade han vid en presskonferens med generalsekreteraren Jens Stoltenberg i går i Washington.

– Nu bekämpar de terrorism, sade Trump.

– Jag sade att Nato var obsolet. Nu är det inte obsolet längre.

Donald Trumps tveksamma inställning till Nato har kritiserats både från vänner och motståndare, men i går deklarerade USA:s president alltså en ny uppfattning och prisade Nato som ett bålverk för fred och säkerhet.

Donald Trump verkar ha reviderat sin uppfattning om Ryssland och möjligt samarbete med president Vladimir Putin också.

I går sade Trump att USA och Ryssland inte kommer överens alls och att relationerna kan vara de sämsta någonsin.

– Vi får se vad som händer, sade Donald Trump men efter ett möte i Moskva i går mellan den ryske utrikesministern Sergey Lavrov och den amerikanske Rex Tillerson, var slutsatsen lika dyster från Tillersons sida.

– Förtroendet mellan våra båda länder är lågt, sade den amerikanske utrikesministern. Världens båda främsta kärnvapenmakter kan inte ha en sådan här relation, sade Tillerson.

Tillerson fick till slut audiens också hos den ryske presidenten Putin som höll honom på halster in i det sista, men Ryssland och USA verkade inte ha kommit varandra närmare på något av de områden där det finns stora motsättningar – som kriget i Syrien, Rysslands annektering av Krim och västs sanktioner eller USA:s anklagelser om att Ryssland försökt manipulera presidentvalet i USA.

Tillerson kom till mötet med Lavrov med önskningar att Ryssland ska fjärma sig från Assadregimen i Syrien, men fick inga eftergifter. Ryssland begär en "ärlig" utredning om det angrepp med giftgas i Syrien som föranledde USA att rikta en robotattack mot en flygbas där.

Ryssland anser att den syriska regimen är oskyldig till giftgasangreppet och lade på nytt in sitt veto i går i FN:s säkerhetsråd mot ett resolutionsförslag om att Syrien ska medverka i en utredning om den.

Kina avstod från att rösta om resolutionen, något president Donald Trump inte var överraskad över, sade han på sin presskonferens.

I går slutade han kalla Kina valutamanipulatör och talade välvilligt om Kinas vilja att "hjälpa till" att hindra Nordkoreas kärnvapenutveckling. Trump talade om att Kina nu skickar tillbaka båtar med kol till Nordkorea.

– Det är ett stort steg, sade Trump och tillade att han kände till många fler. Vi får se hur effektivt det blir. Annars kan vi vara effektiva, det lovar jag, sade Trump.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista