Minnesceremonier efter terrorattacker i Storbritannien, Frankrike och Belgien.
Foto: Daniel Leal-Olivas/TT, Benoit Doppagne/TT, Christophe Petit Tesson/TT

Så ändrades lagarna i Europa efter terrorn

"I Belgien har mycket förändrats"
3:23 min

Frankrike, Storbritannien och Belgien har alla drabbats av terrordåd de senaste åren. Hör våra korrespondenter om hur länderna ändrat sina lagar för att bemöta hoten.

Belgien

I Belgien har mycket förändrats sedan de förödande terrorattentaten som kostade 35 människor livet den 22 mars 2016.

Ett 30-tal nya lagar har antagits lång rad nya lagar har antagits som bland annat gör det lättare för polisen att få tillstånd för husrannsakningar och för telefonavlyssning.

Tungt beväpnad militär har blivit en normal del av gatubilden i Bryssel.

Belgien har extra starka skäl att ta itu med terrorn. Det lilla landet är uppdelat i olika regioner med stort eget självstyre och även polismyndigheten har en uppdelning på mindre geografiska områden. Dålig kommunikation mellan regionerna har gjort att terrorceller har kunnat växa sig starka i Bryssels förorter för att sedan utföra dåd på flera håll i Europa.

Att Bryssel dessutom är säte för EU och därmed håller tusentals internationella möten varje år ställer ju också extra krav på säkerheten.
Vid toppmötena, när alla de 28 EU-ledarna möts är säkerheten rigorös. Vi journalister passerar taggtrådsförsedda vägspärrar, tunga militära fordon och män med automatvapen i händerna, innan vi ens får kommer i närheten av EU-byggnaderna.

Frankrike

I fransk lagstiftning är det straffbart att försvara eller uttala sig positivt om begångna terrordåd och att uppmana till terrorbrott, även om det sker i en liten grupp eller på sociala medier. Straffet kan vara att webbsidor stängs ner, och det kan leda till fängelse och böter.

Sedan 2015 då Frankrike drabbades av flera terrordåd, så har man infört undantagstillstånd, som kan gälla i max sex månader, innan beslut om förlängning. Det innebär att myndigheterna har rätt att begränsa den misstänktes rörelsefrihet och att fatta beslut om husarrest. Husrannsakningar kan ske även nattetid.

En terroristmisstänkt person kan vara frihetsberövad i fyra dagar och i undantagsfall i sex dagar.

2016 skärptes straffet för samröre med terroristorganisationer, det är nu möjligt att stänga religiösa lokaler där det förekommer uppmaningar till våld eller hat.

François Hollandes regering har godkänt en lag om att personer med dubbel nationalitet som begår terrorbrott, ska bli av med sitt franska medborgarskap. Men den lagen har aldrig trätt ikraft.

 Storbritannien

I Storbritannien finns inga planer på att skärpa lagstiftningen efter terrordådet för ungefär tre veckor sedan, då fem människor dödades efter att en man först med en bil mejat ner folk på bron Westminster bridge och därefter skurit ihjäl en polis som försökte stoppa honom från att ta sig in i parlamentet.

Orsaken är bland annat, att premiärminister Theresa May vill undvika det som här kallas knäsvaga reaktioner, kneejerk reactions, på dramatiska händelser, det vill säga snabbframtagna nya lagförslag.

Efter det stora terrordådet i tunnelbanan och på bussar år 2005, la den dåvarande premiärministern Tony Blair fram ett tolvpunktsprogram för att skärpa lagstiftningen mot terrorism.

En hel del av förslagen hade så stora brister, att Blair fick backa ifrån dem efter massiv kritik.

Det är dock på gång en uppdatering av landets strategi mot terrordåd, men den har varit på gång länge.

Redan den nuvarande strategin behandlar bland annat risken för terrordåd, då fordon används som vapen. Den har bland annat lett till en kraftig ökning av betonghinder i många större städer runt om i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".