Delårsrapporter och en man framför en skärm som visar börskurser.
Foto: Marcus Ericsson / TT, Linus Sundahl-Djerf / SvD / TT

"När det ser som bäst ut ska man vara försiktig"

Förhoppning att USA får en förbättrad tillväxt
1:50 min

Nu ska börsbolagen berätta hur det gick i början av året. Jonas Olavi på Alfred Berg tror att börsen kan lyfta ytterligare. Albert Haeggström på Ålandsbanken tvivlar.

– När det ser som bäst ut ska man vara försiktig, säger Albert Haeggström, aktiechef på Ålandsbanken.

Veckan efter påsk drar rapportfloden igång. Och Jonas Olavi, chefsstrateg på kapitalförvaltningsföretaget Alfred Berg, talar om allt starkare viktiga ekonomier i världen som kan lyfta börsen ytterligare.

– Börsen står inför fortsatt ganska ljusa utsikter. Vi har tillväxtmarknader som vänder upp från år av recession, säger Jonas Olavi

Han säger att Kina fortsätter att dra, Indien kommer tillbaka efter sin valutareform och att Brasilien och Ryssland går från recession till tillväxt.

– Och så har vi en förhoppning att USA får en förbättrad tillväxt med de åtgärder som Trump förväntas sätta in på hemmaplan, säger Jonas Olavi.

I onsdags i förra veckan nådde börsen sin högsta nivå hittills, all time high, som det heter på börssnack.

En viktig förklaring till höga förväntningar på börsen är de historiskt låga räntorna.

När pensionsbolag och andra placerare inte kan tjäna pengar i form av ränta går pengarna i stället till börsen och då trycks kurserna upp.

Men Jonas Olavi tycker också att företagen visar styrka och att det finns anledning till börsoptimism.

– Om man bara tittar på den fundamentala verkligheten som vi alla lever i så ser den bättre ut och jag tycker att det finns mer anledning att vara positiv till utvecklingen. Det finns i alla fall bärkraft för stigande kurser från dagens nivåer, säger Jonas Olavi.

Men självklart tycker inte alla likadant. Albert Haeggström på Ålandsbanken tycker att man ska ta det försiktigt, just när allt ser riktigt bra ut.

– När det ser jättebra ut så är det inte så bra som det ser ut och när det ser jättedåligt ut så är det sällan så dåligt. Så nu är det kanske dags att vara lite försiktig, säger Albert Haeggström.

Både Albert Haeggström och Jonas Olavi säger att börsen är dopad. Och det är den historiskt låga räntan som är dopingpreparatet.

– Den låga räntan spelar jättestor roll. Självklart har det varit jättepositivt för börsen och i mångt och mycket är det en dopning till börsen, säger Jonas Olavi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".