Eleverna Ajlinda Dosljak, Moa Håll och Lina Helders har haft läralösa lektioner.
Eleverna Ajlinda Dosljak, Moa Håll och Lina Helders har haft läralösa lektioner. Foto: Lisa Linder Lindberg/Sveriges Radio

Skolinspektionen ska utreda mängden lärarlösa lektioner

Skolinspektionen: Risk att elever går miste om undervisningstid
1:54 min

Skolinspektionen ska granska om gymnasieelever får den undervisningstid de har rätt till. Myndigheten har märkt att när en lärare är borta sätts ibland ingen vikarie in utan eleverna har lektion utan lärare och Skolinspektionen vill utreda hur vanligt det är.

Eleverna Moa Håll och Ajlinda Dosljak går i trean på Kristinegymnasiet i Falun och säger att de ofta har lärarlösa lektioner:

– Alltså man har ju blivit van under de senaste åren, säger gymnasieeleven Moa Håll.

– Det känns inte så bra egentligen. Man vill ju ha hjälp. Man vill ha stödet av en lärare och få det förklarat. Om det inte finns någon resurser där så finns det ingen som kan hjälpa en och då bidrar det att det kanske går sämre i skolan i just det ämnet eller liknande, säger gymnasieeleven Ajlinda Dosljak.

Idag finns ingen aktuell bild över hur vanligt det är att gymnasieelever får ha lektioner utan lärare då en lärare är borta. Men det råder stor brist på lärare och det kan därför vara svårt att få tag på vikarier, menar Skolverket.

För två år sedan uppgav 43 procent av lärarna, i en rapport från Skolverket, att när läraren är borta så genomförs lektionerna som eget arbete utan att en vikarie sätts in.

Eleven Lina Helders i Falun säger det är svårt med lektioner utan lärare.

– Det är lätt att man bara gör annat, snackar och så, säger Lina Helders.

Skolinspektionen ser att det kan vara ett problem att elever har lektioner själva utan lärare och ska därför granska undervisningstiden på gymnasiet.

– Det finns en risk att gymnasielever inte får den undervisningstid som de har rätt till. Om skolan inte har ett system att kompensera den här lektionen i efterhand så innebär det att eleven går miste om undervisningstid, säger Ulrika Foss Rudbeck, utredare på Skolinspektionen.

Lärarnas Riksförbund menar att gymnasielever måste vara garanterade ett visst antal lärareledda lektioner.

– Det allra viktigaste är att ha en lärare tillgänglig hela tiden. Jag tror det inte heller att det får bli för mycket där man arbetar på egen hand, det är vissa som klarar av det, medan andra då blir det inte så mycket gjort, säger Åsa Fahlén.

I uppehållsrummet på Kristinegymnasiet i Falun förbereder Lina Helders en redovisning. Hon säger att det kan vara svårare att klara proven om lärare varit borta.

– Om man ska ha prov då påverkar det om man inte haft tillräckligt med genomgångar och hjälp, säger gymnasieeleven Lina Helders.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".