Donald Trumps snabba svängningar

1:48 min

Under sin valkampanj klagade Donald Trump särskilt på ett land - Kina. "Kina våldtar USA", sa Trump, de äter upp vår lunch. Han anklagade Kina för oschysst handel och för att manipulera sin valuta.

I går bytte den amerikanske presidenten fot och ska inte kalla Kina valutamanipulatör längre som ett led för att förbättra relationerna med Kina. Efter mötet med president Xi Jinping verkar Trumps inställning till Kina har värmts upp betydligt och USA:s president hoppas Kina ska göra mer för att få Nordkorea att avstå från kärnvapenutveckling.

Trumps svängning kom i en intervju med Wall Street Journal, där han också byter fot från andra saker han sagt under kampanjen, som att centralbankens chef Janet Yellen agerade politiskt för att stödja president Barack Obama och att hon inte skulle få stanna kvar, till att Trump nu gillar och respekterar henne och ovanpå det att han numera stödjer och ska behålla en statlig kreditbank som är som ett rött skynke för de flesta republikaner.

Trump har gått fram och tillbaka också om den sjukvårdsförsäkring vars villkor berör miljontals amerikaner. Helt nyligen var beskedet att de statliga subventioner som utgår till försäkringsbolagen för att hålla premierna nere skulle vara kvar. Igår, i en intervju med TV-bolaget Fox, hotade Trump tvärtom med att ta bort subventionerna.

"Vi håller våra löften, det ena efter det andra", twittrade Trump igår, samma dag som han ändrade sig om militäralliansen Nato som han inte längre tycker är obsolet och en vecka efter att ha beordrat en robotattack mot Syrien, ett land vars krig Trump lovade att USA inte skulle blanda sig i.
Igår sa hans Trumps budgetchef också vad alla redan visste, att kandidat Trumps löften om att reducera statsskulden och få ner underskotten i budgeten var "överdrivna".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista