Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökat engagemang mot extremism bland svenska muslimer

Publicerat torsdag 13 april 2017 kl 16.45
Imam: Folk engagerar sig väldigt mycket mer
2:22 min
Imamen Awad Olwan i Fisksätra moské.
Imamen Awad Olwan i Fisksätra moské. Foto: Staffan Axelsson

Imamer i Sverige som arbetar mot extremism ser nu ett ökat engagemang i arbetet mot radikalisering.

Vi träffade imamen Awad Olwan i Fisksätra moské utanför Stockholm.

– Jag är övertygad om att exponeringen av radikal islam, bilderna vi såg på tv, och det vi läste om i tidningarna, har väckt människorna, framförallt muslimerna, säger Awad Olwan.

Han är en av initiativtagarna till Guds hus, ett samarbete där en moské, en katolsk kyska och en protestantisk kyrka ska stå vägg i vägg i Fisksätra centrum.  Awad Olwan betonar flera gånger under samtalet att dialog mellan olika människor och trosuppfattningar är en viktig del i arbetet mot extremism, men också att han själv som imam har ett stort ansvar.

– Det ankommer på mig som religiös ledare att vara tydlig och fördöma alla handlingar som kan leda till att man begår våld i religionens namn. Gud har skapat oss alla, säger Awad Olwan.

Othman Al Tawalbeh är imam och doktorand i islamisk teologi vid Uppsala universitet. Han jobbar också med Fryshusets projekt "Tillsammans för Sverige", en verksamhet som ska  motverka rasism och extremism bland ungdomar.

Han säger att han har sett ett tydligt ökat engagemang som en reaktion på terrordådet i Stockholm.

– Ja, absolut. Jag har sett att folk engagerar sig väldigt mycket mer. Och ser en del muslimer som var passiva innan i den här frågan som nu är väldigt aktiva och säger inte längre i religionens namn. Man vill helt enkelt jobba aktivt för att stoppa detta.

Även Othman Al Tawalbeh säger att dialogen mellan olika ungdomar, med olika bakgrund och religion är väldigt viktig för att ungdomar inte ska radikaliseras. Efter terrordådet i Stockholm har nu ungdomar själva tagit initiativ till ett nätverk som ska jobba med dialog.

– Flera ungdomar från Helsingborg och Landskrona som sa “men vad kan vi göra?”. De vill bygga ett nätverk där man jobbar aktivt med integration och hur man ska leva tillsammans, säger Othman Al Tawalbeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".