Bild från IMF:s vårmöte i Washington och USA:s president Donald Trump.
Foto: Mandel Ngan

Kritik mot IMF och Världsbanken inför vårmötet

Thomas Östros: Jag tror att USA kommer att ligga lågt
1:58 min

USA:s president Donald Trumps kritik mot både frihandel och Internationella valutafondens utlåning har höjt temperaturen inför Världsbankens och IMF:s vårmöte i Washington. Blir det storbråk eller väljer USA att ligga lågt?

– Frågan är vilken väg som USA väljer. Dels vad gäller den egna ekonomiska politiken, dels hur de går vidare med kritiken mot världshandelsorganisationen WTO och valutafonden IMF, säger Thomas Östros, styrelseledamot i IMF, med säte i Washington.

I veckan håller Internationella valutafonden och Världsbanken sitt årliga vårmöte i Washington. Politiker och centralbankschefer från hela världen samlas för att diskutera världsekonomin.

Men inför årets möte är spänningarna större än på mycket länge. USA är det land som har störst inflytande i IMF, i kraft av att vara den största långivaren till institutionen.  

Samtidigt är USA:s president nu även den största kritikern av det världshandelssystem som byggts upp efter andra världskriget med institutioner som WTO, IMF och Världsbanken.

Donald Trump har kritiserat de multilaterala institutionerna för att vara ineffektiva och för att de regler som styr världshandeln är orättvisa och till USA:s nackdel.  

– Jag tror att USA kommer att ligga lågt på mötet, eftersom flera nyckelpositioner i Trumpadministrationen inte är tillsatta än, säger Thomas Östros.

Men Donald Trumps val av Adam Lerrik, som statssekreterare vid Finansdepartementet, och en av dem som framöver ansvarar för frågor om IMF och Världsbanken, kan ge en fingervisning om vad som väntar.

Adam Lerrik har tidigare kritiserat, liksom Donald Trump, Världsbanken och IMF:s utlåning till relativt rika länder.

Världsbanken ska koncentrera sig på att hjälpa de mest utsatta länderna och IMF bara låna ut i mindre portioner, istället för att delta i stora räddningsaktioner, som i fallet med Grekland, anser han.

– När republikaner har vunnit ett val, så brukar utgångspunkten vara att IMF ska koncentrera sig på sin kärnverksamhet, men efter ett tag inser Vita huset och republikaner i Kongressen att det ligger även i USA:s intresse med en stark valutafond, och jag hoppas att det blir så även den här gången.

I fokus under de tre dagar som mötet pågår är världsekonomins utveckling. Utsikterna för tillväxt anses ha stärkts sedan IMF:s senaste stormöte i höstats, och risken för deflation är nu i stort sett borta. Det är alltså en något ljusare situation jämfört med för ett halvår sedan. 

Samtidigt saknas inte utmaningar. De geopolitiska motsättningarna i världen ha ökat, vilket kan påverka investeringar och handel.

Att ekonomin har stärkts öppnar för frågor och diskussioner på mötet om centralbankernas agerande.

Kan centralbanker, som tex den svenska, börja röra sig mot en normalisering av penningpolitiken, dvs bort från minusränta och köp av tillgångar som statsobligationer?

– Det finns ju tecken på att det kan gå bättre i Europa, och centralbankschefer och finansministrar kommer att jämföra sina bedömningar av var det är på väg, säger Thomas Östros.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".