Abdulaziz Kamilov, Uzbekistans utrikesminister
Abdulaziz Kamilov, Uzbekistans utrikesminister. Foto: TT

Uzbekistan: Akilov hade band till IS

Terrorforskare tveksam till nya uppgifterna
1:38 min

Rakhmat Akilov hade band till terrorgruppen IS, säger Uzbekistans utrikesminister till nyhetsbyrån Reuters. Terrorforskaren Magnus Ranstorp är dock skeptisk till att Sverige skulle ha fått uppgifter från Uzbekistan.

Säkerhetstjänsten i Uzbekistan hade innan terrorattacken i Stockholm skickat information om Rakhmat Akilov till Sverige, via ett annat västland, hävdar utrikesministern Abdulaziz Kamilov utan att precisera vilket västerländskt land det skulle röra sig om.

Enligt Kamilov hade Akilov blivit rekryterad av IS efter det att han lämnat Uzbekistan och bosatt sig i Sverige 2014, rapporterar Reuters.

Den 39-årige uzbeken Rakhmat Akilov är häktad på sannolika skäl misstänkt för lastbilsattacken på Drottninggatan. Akilov har erkänt dådet.

Han efterlystes av Uzbekistan i februari i år misstänkt för brott förenade med religiös extremism, uppgav en källa inom det uzbekiska rättsväsendet tidigare i veckan till den ryska nyhetsbyrån Interfax. Fallet öppnades på grund av "produktion eller spridning av material som utgjorde ett hot mot allmän säkerhet" och "deltagande i religiösa och extremistiska organisationer", uppger källan.

Säkerhetspolisen vill inte kommentera uppgifterna som Uzbekistans utrikesminister Abdulaziz Kamilov gått ut med.

– Vi kan varken bekräfta eller dementera den typen av uppgifter. Rent generellt kan jag säga att vi har ett samarbete med en rad säkerhetsorganisationer, framför allt ute i Europa, säger Karl Melin vid Säpos presstjänst till Ekot. 

Däremot vill han inte precisera hur Säpos relation till Uzbekistans säkerhetsstjänst ser ut.

Terrorexperten Magnus Ranstorp säger att han är tveksam till de nya uppgifterna från Uzbekistan.

– Det finns inga detaljer i uppgifterna, så jag är mycket skeptisk till att det här stämmer.

Vad är det som gör att du tycker att man ska vara skeptisk?

– Det finns inga uppgifter kring vilka kopplingar och relationer som skulle finnas, säger han.

Ranstorp bedömer även uppgiften om att information om 39-åringen skulle ha lämnats från Uzbekistan till ett annat västligt land, som mindre trovärdig.

– Det är inte speciellt troligt, för de går nu ut med det här offentligt. Sedan tror jag inte heller att det stämmer, för jag är ganska övertygad om att Sverige inte har någon koppling till Uzbekistan på underrättelsesidan. Sedan har vi inga detaljer kring vilket land det är, när informationen skulle ha förmedlats och genom vem, samt vad den omfattar. Det här är väldigt vaga uppgifter som jag inte sätter så mycket tilltro till, fortsätter Magnus Ranstorp. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".