Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

En gripen för mord på FN-svenskan Zaida Catalán

Uppdaterat fredag 14 april 2017 kl 17.29
Publicerat fredag 14 april 2017 kl 12.44
Hör korrespondent Richard Myrenberg om det senaste
(2:17 min)
Zaida Catalán
Zaida Catalán. Foto: TT

Myndigheter i Kongo-Kinshasa har gripit en person misstänkt för mordet på FN-svenskan Zaida Catalán och en FN-anställd amerikansk man, uppger militäråklagare.

En person har gripits för att ligga bakom mordet på Zaida Catalán, hennes amerikanske kollega Michael Sharp och deras tolk, Betu Tshintela.

Det är den militära åklagaren Joseph Ponde som i huvudstaden Kinshasa sagt att myndigheterna först grep två personer misstänkta för morden, men att en av dem lyckades fly. Fyra poliser har nu gripits misstänkta för att ha hjälpt till vid flykten.

Den misstänkte som nu är fängslad beskrivs som en rebell av åklagaren vilket skulle kunna innebära att han tillhör den regionala milisen Kamwina Nsapu som fört ett allt hårdare motstånd mot regeringsstyrkorna i Kasairegionen i Kongo Kinshasa.

Zaida Catalán och Michael Sharp var utsända av FN:s särskilda expertgrupp för att undersökta misstänkta massakrer begångna av regeringsarmén i området. De tre rapporterades försvunna den 12 mars och deras kroppar hittades den 27 mars.

FN har också hittat ett stort antal massgravar i området som tros vara fyllda av civilia och medlemmar i milisen Kamwina Nsapu.

Omkring 400 människor har dödats och flera hundra tusen har tvingats bort från sina hem i området sedan i augusti förra året.

Svenska myndigheter har också öppnat sin egen förundersökning av det här mordet , men det är oklart hur nära de samarbetar med de kongolesiska myndigheterna.

Kongo har pressats ganska hårt i den här frågan, framförallt från FN, att presentera resultat så fort som möjligt. Därför finns det en risk att man nu bara hittat en syndabock. Det har hänt förut i Kongo Kinshasa. Det pågår en konflikt i det område där Zaida Catalán försvann och det är inte osannolikt att det här kan vara en del i ett spel kring det hela.

Fakta: Zaida Catalán

  • Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001 - 2005.
  • Försökte 2009 att bli invald i EU-parlamentet.
  • Var invald i Stockholms stadsfullmäktige 2006 - 2011. Hon avgick på grund av uppdrag utomlands.
  • Är utbildad jurist som bland annat arbetat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig mycket i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.
  • De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på det av Israel ockuperade Västbanken.
  • I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-KInshasa.

Fakta: Cataláns uppdrag i Kongo

  • Zaida Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt under FN:s säkerhetsråd med uppdrag att övervaka sanktionerna mot landet och utreda misstänkta massakrer.
  • Den 13 mars rapporterades Catalán saknad tillsammans med expertgruppens samordnare, amerikanen Michael Sharp, och deras tolk, som enligt Sveriges Radio heter Betu Shintela.
  • Stora delar av Kongo-Kinshasa har präglats av oroligheter och krig under lång tid. UD avråder sedan 2006 från resor dit. Flera miljoner människor har dött som en direkt eller indirekt följd av krigen. Mycket av motsättningarna har kretsat kring naturfyndigheter men har även etniska undertoner.
  • FN:s fredsbevarande insats Monusco är världens största med 22 000 anställda och har pågått i 17 år. Monusco har en årlig budget på över tio miljarder kronor.

Källor: FN, Reuters, The New York Times

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".