USA vill hindra IS i Afghanistan - till varje pris, säger Heléne Lackenbauer på FOI.
USA vill hindra IS i Afghanistan - till varje pris, säger Heléne Lackenbauer på FOI. Foto: TT

”Bomben visar att USA är desperat”

Forskare: Kommer inte väcka några större reaktioner
1:30 min

USA vill till varje pris hindra att IS biter sig fast i Afghanistan. Att USA fällde jättebomben i går tyder på desperation. Det säger Heléne Lackenbauer på FOI.

– Min bedömning är att det finns en viss desperation för att få bort IS framför allt, säger Heléne Lackenbauer, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

USA:s militär har funnits i Afghanistan sedan 2001. Förra året skulle alla amerikanska stridande förband ha lämnat landet.

Men president Obama tvingades förlänga USA-styrkornas närvaro eftersom de afghanska styrkorna inte har lyckats hålla det territorium som de är tänkta att försvara.

Utvecklingen har inte gått som USA hade tänkt sig.

– De afghanska styrkorna är inte tillräckligt starka. Till stor del är de beroende av USA och dess finansiering, säger Heléne Lackenbauer.

Hon säger att USA kan ha haft ytterligare ett skäl att fälla jättebomben.

– Sedan kan man också fundera på om detta är ett sätt att få testa ett vapen som man tidigare inte har haft möjlighet att testa. Man kan vilja testa det mot en grupp som de flesta är intresserade av att mota bort IS så mycket det går.

– Att man använder den här bomben mot IS kommer inte att väcka några större protester från det internationella samfundet, säger Heléne Lackenbauer.

Relaterat

Mer om Afghanistan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".