Enes Akin, Recep Tayyip Erdogan
Dom har inga bevis mot mig, säger Enes Akin. Foto: Filip Kotsambouikidis/Sveriges Radio

Sparkad polis tänker rösta nej i folkomröstningen i Turkiet

"Min egen poliskår säger att jag är en terrorist"
2:04 min

Enes Akin jobbade som polis i 12 år. I dag står han åtalad för att vara en del av den i landet terrorstämplade Gülenrörelsen, och är besviken på sitt land inför folkomröstningen på söndag.

– Min egen regering, min egen poliskår, säger att jag är en terrorist, säger Enes Akin, som jobbat som polis i Turkiet i 12 år.

Numera är han arbetslös, förbjuden att lämna landet, och står åtalad för terrorism.

Efter den misslyckade statskuppen i juli förra året har myndigheterna slagit ned stenhårt mot de som anklagas för att stödja predikanten Fethullah Gülen, som pekats ut som den som ligger bakom kuppen. När Enes Akin kom till jobbet fem dagar efter kuppen, greps han efter ett anonymt tips.

– Jag spenderade natten bakom galler, precis bredvid mitt egna arbetsrum, säger han.

I dag, nio månader senare, har han fortfarande inte fått se någon bevisning. Själv hävdar han sin oskuld.

– De flesta av mina vänner är gripna. Några av dom är kanske är Gülen-anhängare, kanske alla? Men de måste lägga fram något på bordet som bevisar det, säger han.

Över 100 000 tjänstemän, lärare, poliser och domare har sparkats och minst 40 000 gripits efter den misslyckade kuppen. Över 100 medieföretag har stängts. Kritiker menar att president Erdogan använder kuppen som ursäkt för att rensa ut dissidenter.

Enes ser sig inte som dissident. Tvärtom säger han att länge tjänat sitt land genom att riskera livet som polis och han har till och med röstat på Erdogans islamistparti AKP flera gånger. Men det har han slutat med.

På söndag, när Turkiet ska rösta om att utöka presidentens makt, tänker Enes rösta nej. Historien har visat koncentration av makt inte är en bra idé, säger han.

– Även om jag inte hade blivit sparkad och fått gå igenom alla dessa problem, hade jag nog ändå inte röstat ja till en sån här lagändring.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".