Snart kan företag tvingas rapportera lön varje månad

1:55 min

För att försvåra för fusk och svartarbete väntas riksdagen snart besluta om en ny lag som innebär att företag ska rapportera lön och skatt för varje anställd varje månad. Omröstningen ska ske i början av maj.

Många välkomnar den nya lagen i kampen mot svartarbete. Men krögaren Fredrik Eriksson är tveksam.

– Arbetsmässigt sett så blir det en tyngre administrativ roll. Det är bra, jag gillar regler, men vi ska ha lagom med regler, säger krögaren Fredrik Eriksson.

Det är bra att bekämpa svartjobb men det räcker med de regler som redan finns, tycker den kände krögaren Fredrik Eriksson.

Den 10 maj väntas riksdagen säga ja till en lag som innebär att arbetsgivarna ska rapportera lön och skatt för varje anställd varje månad till Skatteverket.

Både regeringen och de flesta allianspartierna står bakom förslaget. Men Centern tycker att det blir för mycket krångel för de mindre företagen.
Men Pia Blank Törnros, rättslig expert på Skatteverket, tror inte att de nya kraven blir betungande för företagen.

– Jag tror inte att det kommer att bli så krångligt eftersom de flesta företag har lönesystem och vi kommer att tillhandahålla tjänster för dem som inte har lönesystem som ska vara så enkla som möjligt så att det ska bli lätt för företagarna.

Om riksdagen säger ja ska den nya lagen gälla från sommaren 2018. Då ska den gälla byggbranschen, krogar, frisörer, tvätterier och bara företag med fler än 15 anställda. Men från och med 2019 ska den gälla alla företag i landet. Pia Blank Törnros säger att de är en förbättring för företagarna.

– För företagarna är det bra eftersom de nu får se till att det blir rätt varje månad, man behöver inte oroa sig för att det inte ska stämma när man ska skicka in sin kontrolluppgift. Nu blir varje månad rätt hela tiden. Och det är många fördelar med det.

Annika Fritsch, skatteexpert på Företagarna, är kritisk. Hon säger att det finns 80 000 företag som lämnar kontrolluppgift eller arbetsgivardeklaration på papper och inte via dator.

– Särskilt för dem kommer det här att bli väldigt mycket mer krångel. Det är inte säkert att man löser problem med kriminalitet och svartarbete genom att lägga ut en massiv uppgiftsbörda på företagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista