De åtta männen som skulle ha avrättats.
Foto: Arkansas Department of Correction/TT

Domare stoppar avrättningar i USA

En domare i delstaten Arkansas i USA har stoppat delstaten från att använda använda av ett av de tre läkemedel som används vid avrättningar, vilket i praktiken innebär att avrättningen av åtta män tillfälligt stoppas.

Beslutet kommer efter det att läkemedelsföretag bett domstolen att stoppa Arkansas planer på att avrätta sju personer på elva dagar. Bolagen anser att substanserna, enligt villkoren, bara får användas i akutsjukvård. Avrättningarna minskar, enligt företagen, tillgången till substanserna så mycket att den allmänna hälsan riskeras.

Tidigare i dag stoppades en av de två avrättningar som skulle ha skett på måndagen. Nu har alltså även de övriga sex avrättningarna stoppats.

Delstaten har velat avrätta de dödsdömda fångarna inom kort tid, eftersom ett av läkemedlen som används börjar bli för gammalt. Ingen har avrättats i delstaten på nästan 12 år.

Delstatens justitieminister väntas be landets Högsta domstol att lyfta stoppet så att avrättningarna kan utföras, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".