Johansson riktar stark kritik mot Ungern

2:13 min

Sveriges migrationsminister Morgan Johansson är starkt kritisk till hur Ungern behandlar asylsökande.

Förhållandena för flyktingar i Ungern är nu så dåliga att FN uppmanar EU att sluta skicka tillbaka flyktingar dit, enligt den så kallade Dublinförordningen.

– Det verkar som om Ungern genom sitt agerande vill straffa ut sig från Dublin-systemet. Det är faktiskt inte värdigt en medlem i den Europeiska unionen, menar Morgan Johansson.

Sverige har länge varit i konflikt med Ungern i flyktingfrågan. Inte minst sedan i somras då Ungern satte stopp för alla överföringar enligt Dublin.

Regelverket säger att asylansökningar ska prövas i det första land man kommer till i Europa och i den stora flyktingströmmen 2015 var det många som registrerades i Ungern på sin väg upp genom Europa. Men Ungern hävdar att landet bara är ett transitland och att det egentligen är Grekland som borde pröva dem.

Sverige trycker på, via EU, för att Ungern ska ändra sig, men under tiden har alltså situationen för flyktingar i Ungern blivit så svår att FN vill stoppa alla överföringar till landet.

Enligt en ny ungersk lag ska alla asylsökande låsas in. FN beskriver hur vuxna och barn blir inlåsta i containrar under vidriga omständigheter.

EU-kommissionen diskuterar just nu flera nya lagar i Ungern som bryter mot unionens regelverk och Morgan Johansson tycker att det är hög tid att agera.

– Det finns ju ännu större anledning nu att kommissionen ökar trycket mot Ungern. Under lång tid levde landet inte upp till Dublin-förordningen genom att ta emot människor. Nu lever man inte ens upp till grundläggande mänskliga rättigheter.

Drygt tusen asylsökande väntade i höstas på att överföras från Sverige till Ungern. De ska nu enligt regelverket få sin prövning här, eftersom de inte har kunnat överföras inom sex månader.

Om Sverige ska följa FNs rekommendation är en fråga för rättssystemet och inte politiken, säger Morgan Johansson. Men han tror inte att det kommer att skickas asylsökande från Sverige till Ungern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista