Militärparad i Nordkorea
Foto: AFP Photo, Ed Jones/TT

Nordkorea skärper tonen

Nordkorea har visat upp nya tillskott i sin kärnvapenarsenal i samband med sin viktigaste högtid. Landet är redo att svara med kärnvapenattacker vid ett möjligt angrepp från USA, enligt en av Kim Jong-Uns närmaste män.

Det slutna Nordkorea firar årets viktigaste högtid — Solens dag — för att uppmärksamma att landsfadern Kim Il-Sung skulle ha fyllt 105 år. Hans arvtagare, diktatorn Kim Jong-Un, har i samband med firandet övervakat en stor militärparad i Pyongyang.

Bilder från statlig tv visar robotar som ställts upp på lastbilsflak. Det rör sig bland annat om ballistiska robotar, av en typ som kan avfyras från ubåtar, som visas upp offentligt för första gången.

Samtidigt har nya typer av interkontinentala ballistiska robotar (ICBM) demonstrerats. Nordkorea har uppgett att de kan färdas så långt som till USA:s fastland. Vid årsskiftet sade Kim att ICBM snart var redo att användas i kärnvapentest.

Flera analytiker är dock skeptiska till om robotarna faktiskt utgör ett reellt hot eller om de bara är ren skrämseltaktik, skriver CNN.

Även om Nordkorea har lång vana av att skylta med sin kärnvapenarsenal har den hotfulla retoriken fått viss bäring det senaste året. Mellan 2006 och 2015 utförde Nordkorea tre kärnvapentest. Men bara förra året gjordes två större tester, vilket har retat upp Sydkorea, Japan och USA.

På påskdagen reser USA:s vicepresident Mike Pence till Sydkorea i samband med ett tiodagarsbesök i Asien, samtidigt som spänningarna har trappats upp med grannlandet Nordkorea. President Donald Trump har upprepade gånger sagt att han kommer att hindra Nordkorea från att utveckla en kärnvapenstridsspets som skulle kunna nå USA.

Nordkorea anklagar USA för att öka risken för krig genom att skicka örlogsfartyg till Koreahalvön och har hotat med "obarmhärtig ödeläggelse" om USA väljer att anfalla.

Enligt Choe Ryong-Hae, en av Kim Jong-Uns närmaste män, är Nordkorea redo att svara på angrepp.

– Vi är beredda att svara på ett fullskaligt krig med ett fullskaligt krig och vi kan slå tillbaka med kärnvapenattacker mot en kärnvapenattack, sade han i ett tal som sändes direkt i statlig tv.

Kinas utrikesminister Wang Yi har sagt att en militär konflikt med Nordkorea kan bryta ut "i vilken stund som helst".

Nordkorea får enligt FN:s resolutioner inte avfyra ballistiska robotar eller utföra kärnvapentester. Trots det har landet fortsatt genomföra provsprängningar och robottester i syfte att utveckla landets kärnvapenprogram.

I nuläget tros Nordkorea ha över 1 000 typer av robotar.

Landets kärnvapenprogram har de senaste fem årtiondena utvecklats från artilleriraketer under 1960 och 1970-talet till kort- och medeldistansrobotar under 1980- och 1990-talet.

Efter det att diktatorn Kim Jong-Un tillträdde 2011 har Nordkorea uppgett att en ny form av interkontinentala ballistiska långdistansrobotar (ICBM) har utvecklats.

Många har visats upp i samband med politiska händelser. Vapenanalytiker är dock skeptiska. Det saknas bevis på att de ICBM som demonstreras faktiskt fungerar och mycket tyder på att uppvisningarna är ett sätt för Nordkorea att visa styrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista