Dålig potatisskörd, översvämning
Foto: TT

Dålig potatisskörd skapar chipsbrist i Japan

En dålig potatisskörd på den japanska ön Hokkaido har fått landets ledande chipsproducent att stoppa försäljningen av några av sina mest populära produkter. Det har resulterat i att chips sålts för sex gånger butikspriset på nätet, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Omkring 80 procent av den japanska potatisen odlas på ön Hokkaido, som drabbades av flera tyfoner förra året. Det har i sin tur resulterat i en dålig skörd som nu manifesterar sig genom tomma butikshyllor där chipsen normalt brukar ligga. 

Potatischips är populära i Japan och bristen har resulterat i att chipspåsar med pizzasmak sålts för 1 250 yen, eller drygt 100kr, på nätet. Det är sex gånger högre än det normala butikspriset. 

Japanska medier varnar nu för att potatisbristen också kan komma att påverka snabbmatskedjor och andra restauranger, skriver nyhetsbyrån Bloomberg. 

Det Tokyobaserade snacksföretaget Calbee ska nu se över möjligheten att öka användandet av importerad potatis för få igång försäljningen igen, rapporterar Bloomberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".