Thailands junta sätter press på sociala medier

1:55 min

Den internationella kritiken mot Thailands militärjunta fick åter fart när de gick ut med ett förbud mot att ha någon som helst kontakt via sociala medier med tre utpekade personer som varit och är kritiska mot militärjuntan och den thailändska monarkin.

I dag slår flera thailändska människorättsgrupper fast att militärjuntan genom att utfärda detta förbud brutit både mot sina egna och internationella lagar.

Det var i ett brev från departementet för digital ekonomi som medborgare varnades för att att följa,kontakta eller dela något på interrnet och social medier från de tre. Att göra det var ett brott stod det i brevet.

Två är thailändska medborgare, en historiker och en före detta thailändsk diplomat, och dom flydde utomlands i samband med militöärkuppen 2014. Den tredje är den före detta Reutersjournalisten Andrew MacGregor Marshall som sedan han gav ut en bok om det Thailändska kungahuset 2014 inte är välkommen i landet längre. De har alla tre under lång tid varit mycket kritiska till utvecklingen i Thailand och uttryckt det på sociala medier.

– Detta visar inte styrka utan en svagehet och rädsla för alla former av kritik. I sin jakt på alla som har en avvikande åsikt, så tar de thailändksa myndigheterna till vilka extrema metoder som helst och som bryter mot alla internationella mänskliga lagar, sa chefen för Amnesty International i Sydostasien Josef Benedict och la till att Thailand nu hade nått ett nytt bottenrekord i sin försök att inskränka på befolkningens rätt att fritt få uttrycka sig.

Frivilligorganisationen Thailands advokater för mänskliga rättigheter säger att det inte finns något stöd i databrottslagen för förbudet att ha kontakter på sociala medier. En annan frivilligorganisation gör samma markering.

Den på departementet för digital ekonomi, som skrivit under brevet, har nu erkänt att dokumentets syfte var att ge befolkningen en varning för att se upp med vilka man följer på sociala medier.

Men frågan är om inte utspelet fått helt motsatt effekt då de tre nu både fått mer nationell och internationell uppmärksamhet samt fler följare på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista