Nordkorea provocerar med misslyckat robotförsök

2:26 min

Nordkorea har skjutit upp en robot — bara timmar före USA:s vicepresidents besök i regionen.

Trots att den uppges ha förstörts nästan omedelbart anser Sydkorea att initiativet "hotar hela världen".

USA:s vicepresident Mike Pence första besök i Sydkorea kunde knappast ha skett vid ett mer spänt tillfälle.

President Donald Trump har varnat för att USA kommer att "ta itu med" Nordkorea och högt uppsatta tjänstemän har bekräftat att en militär insats övervägs. Nordkorea har i sin tur hotat med en kärnvapenattack mot USA om det sker några provokationer.

Testuppskjutningen gjordes från Sinpo-området på östkusten, där Nordkorea flera gånger tidigare skjutit upp robotar. Tidigare i april avfyrades en ballistisk robot från området bara dagar före ett möte mellan USA:s och Kinas presidenter som diskuterade ökade spänningarna i regionen.

Det misslyckade testetroboten förstördes enligt amerikansk militär "nästan omedelbart" — utfördes bara en dag efter en militärparad i Pyongyang, arrangerad till minne av Nordkoreas landsfader Kim Il-Sung. Under paraden, som övervakades av diktatorn Kim Jong-Un, rullade militären förbi pjäser som såg ut som nya långdistansrobotar.

Det är oklart vilket typ av robot som Nordkorea avfyrat på söndagen men Sydkorea, som huserar över 28 000 amerikanska militärer, varnar för straffåtgärder om testet leder vidare till fler provokationer, exempelvis kärnvapentest eller uppskjutning av långdistansrobotar.

"Att Nordkorea visade upp flera slags offensiva robotar under gårdagens parad och vågar avfyra en ballistisk robot i dag är en kraftdemonstration som hotar hela världen", lyder ett uttalande från det sydkoreanska utrikesdepartementet.

I Pyongyang råder samtidigt festlig stämning på en blomsterutställning, där familjer tar bilder med sina nordkoreansktillverkade mobiler. Den statliga nyhetsbyrån har inte rapporterat om den misslyckade robotuppskjutningen och besökaren Rim Chung Ryol säger sig inte ha hört talas om något test.

– Om det var ett misslyckande är misslyckanden framgångens moder, säger han och tillägger att han inte fäster mycket vikt vid internationella mediers rapportering eftersom de "ofta ljuger och rapporterar negativt om Nordkorea".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista