Pence: Stödet för Sydkorea starkt

USA:s engagemang för Sydkorea är större än någonsin med president Donald Trump. Det uppgav vicepresident Mike Pence när han inledde sitt besök i landet — bara några timmar efter att Nordkorea gjort en misslyckad testuppskjutning av en robot.

USA:s vicepresident Mike Pence befinner sig i Sydkorea som är första destinationen på en tio dagar lång Asienturné. Besöket kunde knappast ha skett vid ett mer spänt tillfälle: President Donald Trump har varnat för att USA kommer att "ta itu med" Nordkorea och högt uppsatta tjänstemän har bekräftat att en militär insats övervägs. Nordkorea har i sin tur hotat med en kärnvapenattack mot USA och testsköt natten mot söndag en robot från Sinpo-området på östkusten.

Det misslyckade testet — roboten förstördes enligt amerikansk militär "nästan omedelbart" — utfördes bara en dag efter en militärparad i Pyongyang, arrangerad till minne av Nordkoreas landsfader Kim Il-Sung, där militären rullade fram pjäser som såg ut som nya långdistansrobotar.

Sydkorea, som huserar över 28 000 amerikanska militärer, har kallat paraden och provskjutningen en kraftdemonstration som "hotar hela världen" men från USA:s håll är tongångarna mer tillbakahållna.

– Det är ett misslyckat test. Det följer på ett annat misslyckat test, säger en av Mike Pence rådgivare till nyhetsbyrån Reuters.

– Vi behöver inte ta till några kraftigare åtgärder med anledning av det.

Enligt rådgivaren ska roboten, av typen medeldistans, inte ha nått särskilt långt.

– Den goda nyheten är att den fräste bort inom fem sekunder.

Mike Pence själv underströk i ett tal inför amerikanska trupper att USA:s stöd för Sydkorea är orubbat.

– Vårt engagemang i den här historiska alliansen med de modiga människorna i Sydkorea har aldrig varit starkare, sade Pence.

I Pyongyang råder samtidigt festlig stämning på en blomsterutställning, där familjer tar bilder med sina nordkoreansktillverkade mobiler. Den statliga nyhetsbyrån har inte rapporterat om den misslyckade robotuppskjutningen och besökaren Rim Chung Ryol säger sig inte ha hört talas om något test.

– Om det var ett misslyckande är misslyckanden framgångens moder, säger han och tillägger att han inte fäster mycket vikt vid internationella mediers rapportering eftersom de "ofta ljuger och rapporterar negativt om Nordkorea".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista