Nordkorea ny uppskjutning misslyckades

1:10 min

Nordkorea trotsar varningar från Kina och USA och gjorde i dag en misslyckad provskjutning samtidigt som USA:s vicepresident Mike Pence kom till Sydkorea för samtal om situationen på Koreahalvön.

Efter att den amerikanske vicepresidenten Mike Pence deltagit i en påskgudstjänst tillsammans med amerikansk militär i Sydkorea i dag sade han att USA:s allians med Sydkorea är starkare än någonsin.

Uttalandet kom efter att Nordkorea ignorerat amerikanska hot och kinesiska varningar och gjort en ny provskjutning av en robot.

Dagens provskjutning betraktas som misslyckad eftersom roboten exploderade i luften kort efter att den skjutits upp från Nordkoreas östkust.

Provskjutningen ses som en signal om att Nordkoreas ledare inte ger efter för kraven från omvärlden på att stoppa utvecklingen av landets förbjudna vapenprogram.

Roboten som förstördes i testet idag bedöms preliminärt vara av samma mediumdistanstyp som provsköts av Nordkorea senast för två veckor sedan.

Den tillförordnade presidenten i Sydkorea Hwang Kyo-ahn säger att han avser att fördjupa samarbetet med USA.

Samarbetet innebär både pågående gemensamma militärövningar och att man fortsätter uppbyggnaden av vapensystemet THAAD, ett nytt robotförsvar som både Nordkorea och Kina protesterar emot.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista