Folkomröstningen i Turkiet

Merkels appell till Erdogan

2:09 min

Tysklands förbundskansler Angela Merkel uppmanar nu president Erdogan att respektera alla politiska partier och samhällskrafter efter den hårda valkampanjen.

I Tyskland lever den största gruppen turkar utanför Turkiet. Bland dem röstade en tydlig majoritet röstade för ett starkt presidentsystem. 

Efter en valkampanj som också präglats av de hätska utfallen mot Tyskland och Merkel personligen om nazi-metoder och beskyllningar om att hon skyddar terrorister, är relationerna mellan Tyskland och Turkiet sämre än på mycket länge.

Reaktionen på valresulatet uttrycker ett försök att balansera mellan respekt för väljarna och oron för utvecklingen i Turkiet, som befaras kunna få negativa följder också i Tyskland med motsättningar bland de många invånare med turkiska rötter.

I en skriftlig kommentar betonas den gemensamma hållningen mellan koalitionspartierna, förbundskansler Merkels kristdemokrater och utrikesminister Gabriels socialdemokrater.

Regeringen respekterar de turkiska medborgarnas rätt att bestämma över sin egen författning står det i deras uttalande. Det jämna valresultatet visar hur djupt splittrat det turkiska samhället är, vilket också betyder ett stort ansvar för president Erdogan själv.

Den tyska regeringen förväntar sig att regeringen i Ankara söker en respektfull dialog med alla politiska partier och samhällskrafter efter den hårda folkomröstnigskampanjen, står det i uttalandet som också påminner om Venedig-kommissionen, Europarådets juridiska råd, som uttalat skarp kritik mot författningsförändringarna som odemokratiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista