Birgitta Ohlsson (L) vill att EU bryter förhandlingar med Turkiet

0:57 min

Valresultatet i Turkiet gör det omöjlig för EU att fortsätta med medlemsförhandlingar, menar Liberalernas utrikestalesperson Birgitta Ohlsson.

– Det är ett oerhört sorgligt valresultat. Erdogan har ju söndersmulat den turkiska demokratin under många år, men de här blev ju en definitiv skilsmässa med EU:s ideal i alla fall.

Hur påverkar det relationen mellan EU och Turkiet?

– Det finns inget annat val än att bryta medlemskapsförhandlingarna med Turkiet nu. Under Erdogans ledarskap finns det inga förutsättningar för en framtid tillsammans. Den här folkomröstningen sålde ut landets demokrati och diskvalificerade landet från att förhandla med Europeiska unionen.

Erdogan har ju talat om att införa dödsstraff i Turkiet. Det skulle innebära att Turkiet inte har någon chans att gå med i EU. Hur ser du på det uttalandet?

– Inget land som är medlem i Europeiska unionen får någonsin ha kvar dödsstraff eller använda sig av tortyr. Vi ser hur Erdogan har hotat den turkiska demokratin länge, också med attackerna mot yttrandefriheten, oppositionen och minoriteter. Den här folkomröstningen blev droppen som fick bägaren att rinna över, så jag tycker det är dags med en skilsmässa mellan EU och Turkiet.

Hittills har man kommit fram till att ja-sidan leder med 51,4 procent. Om man utgår från att det är ett fullt demokratiskt val, hur ser du på resultatet?

– För det första får vi konstatera att det är väldigt jämt, det förs diskussioner kring valfusk. Väldigt många turkiska medborgare har ändå valt att säga nej till en folkomröstning som vore en katastrof för landet. Det finns goda krafter kvar och de måste såklart stöttas, oppositionen, civilsamhället och människorättsaktivister, men relationen mellan EU och Turkiet ser jag som bruten om detta nya förslag går igenom.

Utrikesministern Margot Wallström meddelade till Ekot att hon kommer kommentera utgången av folkomröstningen i Turkiet senare under eftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista