RÅ överklagar inte Trustordomen

Riksåklagaren, RÅ, kommer inte att överklaga Svea hovrätts dom i Trustormålet, som Ekobrottsmyndigheten begärt. Trustormålet är det hittills största ekonomiska brottmålet i Sverige, där en oenig hovrätt i april friade de två åtalade från misstankarna om att ha varit med och plundrat bolaget Trustor på mångmiljonbelopp. RÅ:s beslut innebär i sin tur att målet inte kommer att prövas av Högsta domstolen, HD.
– Vi har tittat på begäran från Ekobrottsmyndigheten och sett vilka möjligheter vi har att föra målet till HD, men HD är en prejudikatsinstans, det innebär att bara mål som är viktiga för att leda rättstillämpningen som de ska pröva, och vi kan inte se att utgången i Trustormålet beror på den typen av frågor, säger Lennart Gunné, chefsåklagare vid RÅ. Anledningen är alltså juridiskt att HD enbart tar upp mål av principiell betydelse medan Trustormålet inte anses ha sådana dimensioner, utan enbart handlar om bevisvärdering. Det förklarar varför tingsrätten fäller men en oenig hovrätt friar, menar RÅ, men hos åklagare Bo Skarinder på Ekobrottmyndigheten är uppfattningen den rakt motsatta: – Ja, jag tycker att det är beklagligt att det här målet inte kommer upp i Högsta domstolen, och jag tycker för egen del att det hade varit intressant att få höra Högsta domstolens bedömning av ett riktigt ekomål så att säga, säger Bo Skarinder. – Nu har jag ju den situationen förstås att hovrättsdomen, den finns ju där, den är ju ett faktum, och frågan är om det har någon betydelse för utredningen i övrigt här när det gäller Trustorhärvan - vi har ju andra delar som pågår.
Tommy Fredriksson, ekonomireporter, Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".