USA:s vizepresident Mike Pence under sitt besök i Sydkorea
USA:s vizepresident Mike Pence under sitt besök i Sydkorea Foto: AFP PHOTO / JUNG Yeon-Je

USA vill inte längre visa tålamod med Nordkorea

2:33 min

Spänningen på Koreahalvön har ökat efter USA:s upptrappade retorik om att ingripa mot Nordkoreas kärnvapenhot.

USA:s vicepresident Mike Pence besökte Sydkorea idag och där varnade han Nordkorea att inte utmana president Donald Trumps beslutsamhet att använda militära maktmedel.

– De senaste veckorna har världen kunnat se vår nye presidents styrka och beslutsamhet i Syrien och i Afghanistan. Det vore klokt av Nordkorea att inte pröva hans beslutsamhet.

Det var budskapet från den amerikanske vicepresidenten Mike Pence på resa i Asien, bland annat för att försäkra USA:s allierade om USA:s stöd i en region där Donald trump spridit osäkerhet med sina uttalanden under kampanjen och beslutet att USA ska dra sig ur ett stort handelsavtal, Trans Pacific Partnership.

Pence varning till Nordkorea syftade på USA:s robotattack mot en flygbas i Syrien och den 10-tons bomb som USA släppte för några dagar sedan för att förstöra IS-tunnlar i Afghanistan.

Den förre presidenten Barack Obamas Nordkoreapolitik om "strategiskt tålamod" är misslyckad och över deklarerade Mike Pence som utrikesminister Rex Tillerson gjort före honom.

USA ökar det ekonomiska och diplomatiska trycket på Nordkorea, men igår tonade den nationelle säkerhetsrådgivaren McMaster ner spekulationer om en militär attack:

– Det här problemet närmar sig ett avgörande så vi måste göra allt vi kan för att lösa det fredligt, utan ett militärt ingripande, sa McMaster, som lutade sig tungt på att Kina ska trycka på Nordkorea att överge kärnvapen.

Kina står för 80 procent av Nordkoreas handel, sa den nationelle säkerhetsrådgivaren och president Donald Trump har bekräftat på twitter att han slutar kalla Kina valutamanipulatör med motoveringen att de samarbetar med USA om Nordkorea. Vi får se vad som händer, skrev Trump, men flera experter i USA har låga förväntningar på Kina.

En talesman för Kinas utrikesminister varnade för att läget är känsligt och fullt av risker och uppmanade alla att inte provocera en upptrappning och den ryske utrikesministern Sergey Lavrov sa att Ryssland inte kan acceptera Nordkoreas "vårdslösa kärnvapenagerande", men att USA inte ska agera på egen hand för att möta det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista