Turkiet: Partiskt av OSSE

1:25 min

Valobservatörer från OSSE och Europarådet konstaterar att valet inte lever upp till Europeisk standard. Nu slår Turkiet tillbaka mot kritiken.

– Vet er plats, sa president Recep Tayyip Erdoğan
i ett tal på måndagen, enligt AFP.

Turkiet tillbakavisar valobservatörernas synpunkter på folkomröstningen som "partiska".

"Att hävda att folkomröstningen inte nådde upp till internationell standard är oacceptabelt", skriver det turkiska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Kritiken från valobservatörer från OSSE och Europarådet beskrivs som produkter av "partiska och fördomsfulla utgångspunkter", enligt nyhetsbyrån AFP.

BBC:s utrikeskorrespondent i Turkiet rapporterar från ett tal Erdoğan höll på måndagen, där presidenten kallade folkomröstningen "den mest demokratiska i Europa" och slog ifrån sig all kritik.

– Vi kommer inte att acceptera deras rapport, vi kommer inte att lyssna. Ni kan inte övertala oss, sa Erdoğan enligt BBC.

Han sa också att myndigheterna varken sett, hört eller känner till några av de överträdelser övervakarna ska skriva om i sina "politiskt motiverade rapporter".

– Vet er plats, sa Erdogan inför åhörare med adress till övervakarna.

Erdoğan säger också att det är mindre viktigt om EU väljer att avbryta förhandlingarna om Turkiets medlemskap i unionen. Han säger att ett turkiskt avbrytande av förhandlingarna kan komma att avgöras i en folkomröstning.

Han ska nu övergå till att se till att förändringarna i konstitutionen faktiskt också genomförs, och han hoppas att det kan vara klart till valet i november 2019.

Mustafa är en av de som tror att allt inte gått rätt till.

– Vi erkänner inte resultatet. För oss är det här inte över än, säger han.

En som känner sig uppgiven är Çan:

– I Turkiet blir det alltid protester mot valen, men inget händer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista