Trogna Erdoğan och AKP-supportrar kritiska mot Europa till vänster och Feliknas Uca, HDP parlamentariker till höger.
Trogna Erdoğan och AKP-supportrar kritiska mot Europa till vänster och Feliknas Uca, HDP parlamentariker till höger. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio, Emrah Gurel/TT, Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio.

Splittrat Turkiet återhämtar sig efter folkomröstningen

Oppositionspolitiker: 51 procent har röstat för diktatur
2:16 min

President Erdogan har uppnått sitt mål att stärka presidentämbetet, efter att ja-sidan vann folkomröstningen i helgen. Men det är ett delat Turkiet som ska försöka återhämta sig efter valkampanjen.

Prokurdiska HDP:s parlamentariker Feliknas Uca konstaterar att Turkiet röstade bort demokratin.

– 51 procent av människorna här har röstat för diktatur, vi andra drygt 48 procent har röstat för demokrati och det är vi som är de riktiga vinnarna. Men det är ofattbart att mer än hälften valt att rösta bort demokratin säger Feliknas Uca.

Diskussionen om huruvida det förekommit vafusk kommer att fortsätta. Det näst största partiet kräver en ny folkomröstning.

Marginalen mellan de båda sidorna var 1,3 miljoner röster men sammanlagt säger oppositionen att 2,5 miljoner röster som ja-sidan fick är felaktiga. De räknades trots att de saknar en stämpel som måste finnas och som stämplas av en kontrollman i vallokalen.

Allt tydde på en jämn folkomröstning men att president Erdogan och AK-partiet som stödde ja-sidan skulle förlora så mycket stöd och i framförallt trogna Erdogan-fästen som Istanbul var en missräkning för de styrande. Den hårda retoriken i valkampanjen har gått hem bland de trognaste anhängarna men inte hos alla.

Dock fortsatte samma tonläge i går när Erdogan i ett tal kritiserade de internationella valövervakarna och bad de "veta sin plats", han föreslog en folkomröstning om dödsstraff och kritiserade återigen Europa och sa att EU är mer polariserat än Turkiet. Och just EU-retoriken tycks ha slagit rot.
Inte minst bland Erdogans trognaste anhängare.

Israfil Kilic som firade Ja-segern hävdade att Europa trampar på demokratin och hyser terrorister. "De som anföll vårt land kuppnatten förra sommaren skyddas nu av EU" säger han.

Men frågan är om inte Turkiet som gränsar till instabila länder som Irak och Syrien och som brottas med ständiga terrorhot från bland annat IS och PKK, nu har sin största utmaning att ena en djupt splittrad hemmaopinion.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".