Theresa May vill ha nyval

1:26 min

Regeringen har just kommit överens om att nyval bör utlysas den 8 juni. Det sade premiärminister Theresa May i ett hastigt utlyst tal till nationen strax efter klockan elva brittisk tid.

May förklarade att anledningen till nyvalet är att hon vill ha ett starkare mandat och ett starkare stöd från väljarna för den politik hon vill driva i förhandlingarna, om att ta Storbritannien ut ur EU.

Theresa May har säkerligen också tagit stöd i de senaste opinionsundersökningarna som visar att hennes parti, konservativa Tories, har ett mycket kraftigt övertag jämfört med huvudmotståndaren, socialdemokratiska Labour.

Men nyvalet är också ett risktagande ur Theresa Mays synvinkel. I Storbritanniens valsystem väljs en parlamentsledamot från varje valkrets.

Det innebär att det är svårt för en Tory-kandidat att driva en valkampanj om stöd för brexit, om han eller hon tidigare har argumenterat för att stanna kvar inom EU.

Nyvalet kommer dock inte att påverka Storbritanniens förhandlingar med EU, förtydligade en talesman för premiärministern enligt Reuters. 

– Arbetet med brexit kommer fortsätta precis som tidigare. 

Det är också mycket möjligt att det mindre oppositionspartiet, Liberaldemokraterna, kommer att driva en EU-vänlig valkampanj och därmed ta över parlamentsplatser från Tories i EU-vänliga valkretsar.

Theresa May lägger fram förslaget om nyval inför parlamentet i morgon. Det krävs två tredjedels majoritet för att nyvalet ska bli av.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn säger i ett uttalande att han är positiv till ett nyval.

– Vi ser fram emot att få visa att Labour står upp för det brittiska folket, skriver han i ett uttalande.

Det skotske försteministern Nicola Sturgeon ser också positivt på ett nyval, skriver Reuters. En majoritet i Skottland röstade emot EU-utträde och missnöjet har varit stort. 

Uttalandet har skapat osäkerhet på marknaden och pundet rasade efter Mays tal. Det är också många inom näringslivet som oroar sig för att ett nyval kommer ta fokus från ekonomin, säger Adam Marshall, chef vid den brittiska handelskammaren till Reuters. 

– Företag vill bli försäkrade om att viktiga utmaningar för ekonomin är i fokus genom en valkampanj.

 

Fakta: Vägen mot brexit

Processen kring Storbritanniens utträde ur EU sattes i gång formellt 29 mars då landet åkallade Lissabonfördragets artikel 50. EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk lade sedan fram sitt förslag till grundlinjer i hur övriga 27 EU-länder ska förhandla.

Tusks förslag ska sedan bearbetas fram till den 29 april då det är tänkt att ländernas stats- och regeringschefer ska kunna enas om sitt förhandlingsmandat.

Förhandlingarna kommer för EU:s del att ledas av förre EU-kommissionären Michel Barnier. Förhoppningen är att en uppgörelse ska vara klar till hösten 2018, för att sedan kunna godkännas av alla medlemsländer under den påföljande vintern och våren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista